Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comHusariku ne odgovara što novinari nisu članovi SNS-a!

KOVAČICA – Radio-televizija Opštine Kovačica odnosno njeno rukovodstvo, pripremilo je i u zakonskim rokovima Agenciji za privatizaciju predalo svu neopohodnu dokumentaciju za privatizaciju te medijske kuće, bez ijednog nedostatka, istakao je bivši direktor Radio-televizije Opštine Kovačica, Jan Litavski. On je u emisiji „Razgovor s povodom“ na RTV Opštine Kovačica, time demantovao tvrdnje novopostavljenog predsednika opštine Jana Husarika iz Srpske napredne stranke, za kojeg kaže da je nedavno, pored brojnih neistina, javno izneo i tu tvrdnju.

Husariku ne odgovara što zaposleni nisu članovi SNS-a

Litavski je ocenio da je verovatno želja Husarika da iznošenjem tih neistina prikaže kako je rukovodstvo pogrešilo u procesu privatizacije, iako je, zapravo, postignuto to da taj medij za vlasnika ne dobije privatnika koji nema interes da infomiše građane Kovačice, već samo komercijalizaciju.

– Mi smo uradili to da RTV Opština Kovačica pređe na zaposlene. Da zaposleni budu ti koji mogu upravljati svojim medijem. Gospodinu Husariku i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci to ne odgovara, pošto zaposleni nisu članovi SNS-a i ne bi sprovodili politiku koju bi im ta stranka naredila. I zbog toga, verovatno, razmatraju opciju da, ako ne mogu oni da kontrolišu televiziju, televizija i ne postoji – upozorio je Litavski, dodajući da se zaista ne može isključiti mogućnost gašenja televizije. Pojasnio je da se u procesu privatizacije RTV Opština Kovačica susrela sa svim problemima koji su mučili i druge medije, pre svega zbog same Agencije za privatizaciju koja nije imala razrađene procedure i pravila na koji način treba da se sprovodi privatizacija medija.

Država u privatizaciju medija ušla stihijski

Litavski je u više navrata do sada upozoravao da je država u proces privatizacije medija ušla stihijski i neplanski, te da predstavlja seču lokalnih i manjinskih medija odnosno gašenje onih koje vlast ne može kontrolisati. Prema njegovim rečima, Agencija za privatizaciju ne zna koji zakon da sprovodi, jer su Zakon o privatizaciji i Zakon o medijima u suprotnosti. Isticao je i da se manjinski i lokalni mediji ne mogu finansirati od reklama i sami zarađivati dovoljno novca, jer proizvode nekomercijalan program. A poseban problem imaju manjinski mediji koji nikom nisu interesantni. On je za oktobarski broj „Slobodne Vojvodine“ rekao i da RTV Opštine Kovačica ima sreće što ima odličnu saradnju s lokalnom samoupravom i da su preko projekata uspeli da obezbede novac. Međutim, kada opština više ne bude imala novca da ih finansira, RTV će biti ugašena. A takva je situacija s većinom manjinskih medija.

Punih četrnaest godina na četiri jezika

Televizija Opštine Kovačica počela je s radom 4. novembra 2001. godine, a formirana je odlukom Skupštine opštine Kovačica u okviru „Radio Kovačice“. Već od aprila 2002. godine, u programskoj šemi našle su se, pored emisija na srpskom jeziku, i emisije na slovačkom, mađarskom i rumunskom jeziku, što je svrstava u jedne od retkih lokalnih televizija koje program emituju na četiri jezika. „Uradio sam maksimalno koliko sam mogao, dao sam celog sebe u ovaj posao. Trudio sam se da sve bude kako treba i bilo mi je zadovoljstvo raditi ovaj posao u jednom odličnom timu ljudi koji su se stvarno trudili i davali sve od sebe da bi od ove medijske kuće uspeli da naprave jednu stvarno dobru, jednu od najboljih lokalnih televizija“, naveo je Litavski u čestitki zaposlenima.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...