Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comJanjiću, skloni Petrovgrad s tabli

ZRENJANIN –  Predsednica Izvršnog odbora Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, Branislava Jovanov, upitala je gradonačelnika Čedomira Janjića i direktora JP „Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina“ Gorana Kravarušića na osnovu kojeg pravnog propisa su doneli odluku da se pored zvaničnog imena grada i naziva na jezicima nacionalnih manjina, na tablama na ulazu u grad nađe i jedan od starih naziva – Petrovgrad.

Ona je na konferenciji za novinare poručila i da očekuje od Janjića da uskoro povuče odluku koju je doneo.

 

Građani na referendumu rekli ne Petrovgradu

Nove table s imenom grada osvanule su na ulasku u Zrenjanin iz pravca Novog Sada i Beograda 19. novembra, a nešto kasnije i na drugim ulazima u grad. Na njima, osim zvaničnog i tradicionalnog mađarskog, prvi put stoji i nekadašnji naziv – Petrovgrad, iako se grad tako ne zove od 1946. godine.

– Podsećamo gospodina Janjića i gospodina Kravarušića da inicijativu za promenu naziva naseljenog mesta prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, može pokrenuti Skupština Grada, građani, mesna zajednica i drugi zainteresovani organi zajednice. Referendumom koji je održan 1992. godine, građani i građanke Zrenjanina većinom glasova izjasnili su se protiv predloga da se ime grada Zrenjanina promeni u Petrovgrad i ne postoji skupštinska odluka koja bi regulisala pitanje stavljanja ime Petrovgrad na table saobraćajne signalizacije – ukazala je Branislava Jovanov, dodajući da odgovor Čedomira Janjića da je promenio table na osnovu inicijative više desetina organizacija, smatra neozbiljnim. A ako je već tako odlučio, onda bi, navodi ona, gradonačelnik trebalo da usliši i druge molbe, pa tako Kleku promeni ime u Begafo, Lazarevu u Lazarfeld, Knićaninu u Rudolfsgnad.

Raditi na boljem kvalitetu života Zrenjaninaca

Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije, Dejan Čapo, pozvao je sve političke činioce da svoju energiju usmere ka realnim zahtevima koji će Zrenjanin učiniti gradom kojim se svi ponose. On je u izjavi za list „Zrenjanin“ rekao da bi, umesto što se Zrenjanin vraća u prošlost, trebalo raditi na boljem kvalitetu života građana. On je istakao da je razumljiva politička kratkovidost predloga promene imena grada, u odnosu na to od koga ona dolazi.

– Ne razmišlja se o tome koliki bi bili troškovi referenduma i izdaci koje bi građani, ali i privreda, imali zbog obaveze da promene svu svoju ličnu ili poslovnu dokumentaciju. Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva zbog toga sve političke činioce da se uozbilje i da svoju energiju usmere ka realnim zahtevima koji će Zrenjanin učiniti gradom kojim se ponosimo. Oni koji građanima ne nude budućnost, i ne treba da budu na političkoj sceni grada – zaključio je Čapo.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...