Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comGradska vlast želi da zatvori čuvenu somborsku pijacu

SOMBOR – u somborskoj skupštini, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine oštro su se usprotivili predloženom planu regulacije nove pijace u Somboru. Kako je za „Slobodnu Vojvodinu“ rekao potpredsednik Gradskog odbora LSV Sombor, Zoran Terzin, predloženi plan podrazumeva izgradnju nove pijace na prostoru koji je udaljen 150 metara od postojeće pijace, poznatije kao „Pijaca u lancima“, koja je na tom mestu već dva veka.

Prema njegovim rečima, nova pijaca biće tri puta manja i neće biti mesta za sve one koji bi želeli da iznesu svoju robu na prodaju, a njena lokacija u tako maloj blizini postojeće, navodi na zaključak da će stara biti zatvorena.

 

– Takva ideja lokalnih vlasti uništiće našu pijacu koja je na tom mestu već 185 godina – kaže Terzin. On podseća da je prethodna somborska vlast planirala rekonstrukciju „Pijace u lancima“ i da je novac bio obezbeđen, a s radovima je trebalo da se počne 2014. godine, ali se, nakon prošlogodišnje promene vlasti, od toga odustalo. Kako kaže, očigledno zbog skrivenih interesa pojedinaca.

Terzin naglašava i da somborske ligašice i ligaši neće dozvoliti da se dva veka istorije Sombora obrišu s dva potpisa, ma čija ona bila.

Istorija

Davne 1820. godine, Ištvan Estergomi, tadašnji senator Grada i predsednik Katoličke crkvene opštine, predložio je da se „male pijace“ do Župnog dvora i na strani od Gradske kuće, zaokruže u jednu celinu i ograde lancima. Tako je nastala najpoznatija somborska pijaca, „Pijaca u lancima“, prostor omeđen sa 25 mramornih stubova povezanih teškim lancima. Ona je postala jedan od prepoznatljivih simbola grada Sombora, a za njegove žitelje i mnogo više.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...