Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comRadaković: Zakidaju novac lokalnim samoupravama u Vojvodini

NOVI SAD – Vlada Srbije odbila je zahtev Pokrajinske vlade da u budžet APV uplati nedostajućih 4,4 milijarde dinara za finansiranje nadležnosti Vojvodine u skladu s Ustavom, ali je zato poslednjeg dana 2015. godine, uplatila preko milijardu dinara na račune 49 lokalnih samouprava. U saopštenju Pokrajinske vlada, koje je 8. januara prenela Radio-televizija Vojvodine, upozoreno da je od 1,081 milijarde dinara, samo 133 miliona opredeljeno za opštine na teritoriji APV.

Nastavak stare prakse

Zamenik pokrajinskog sekretara za lokalnu samoupravu, Duško Radaković, za naš list ocenjuje da je tu reč o nastavku odnosa prema AP Vojvodini i lokalnim samoupravama i njihovom finansiranju, gde su i ranije vlade davale lokalnim samoupravama koje  prvenstveno čine oni koji jesu vlast na republičkom nivou.

– Nije suština u tome da se zakidaju lokalne samouprave iz Vojvodine, već da oni podele milijardu gde oni žele. Moramo da organizujemo naš politički sistem na drugačiji način, da lokalne samouprave budu jasno definisane, da se zna šta se finansira i zbog čega se nešto finansira. A ne da se daje sve više ingerencija, a sve manje sredstava, isto kao i AP Vojvodini – kaže Radaković. On ocenjuje da do drugačije organizacije države mora doći promenom Ustava, te da je neodrživo da samo republički budžet bude funkcionalan i u dobrom i pristojnom stanju, a da lokalne samouprave i AP Vojvodina budu drastično ugrožene.

Manje sredstava od poreza

Lokalne samouprave u ovoj godini čeka još jedan udar. Naime, Nacrt zakona o finansiranju lokalnih samouprava predviđa drugačiju raspodelu naplaćenog poreza na zarade, zbog čega će im umesto dosadašnjih 80 odsto, preostati svega polovina te sume, što će njihove kase „olakšati“ za osam milijardi dinara, tj. 67 miliona evra. Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Grada Zrenjanina, Tibor Vaš, kritikovao je taj nacrt zakona, upozorivši da može izazvati samo degradaciju grada i dodatno urušavanje autonomije i samostalnosti, ali i da to vodi centralizaciji i pojačava zavisnost od republičkih vlasti. Radaković ističe da će usvajanje tog zakona, lokalne samouprave koje su i do sada teško funkcionisale, staviti u još težu situaciju, jer će njihovi budžeti ubuduće biti dovoljni samo za funkcionisanje u smislu plata, materijalnih troškova i nekog elementarnog održavanja.

– Ni do sada nismo mogli pričati o investicijama, a mislim da će ljudi koji vode lokalne samouprave, ubuduće morati, bukvalno, da budu mađioničari da bi one uopšte mogle funkcionisati – rekao je Radaković, ističući da će biti ugroženi komunalni sistemi, vrtići, škole, primarna medicinska zaštita i sve ono čime se lokalna samouprava bavi. Dodaje da će, po nekim procenama, nakon usvajanja ovog zakona, kasa Novog Sada biti „lakša“ za 2,25 milijardi dinara, Zrenjanina za otprilike 600 miliona dinara, Pančeva za oko 700, a Kikinde za oko 300 miliona dinara.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...