Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVOJVODINA GODIŠNJE GUBI 25.000 STANOVNIKA

Indeks članka
VOJVODINA GODIŠNJE GUBI 25.000 STANOVNIKA
Otkud 25.000 stanovnika manje u 2014. godini?
Sve strane

Izveštaj o ostvarenju Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine za 2014. godinu otkrio niz alarmantnih podataka

Godišnje izgubimo jedan Novi Bečej! Vrlo brzo, Vojvodina više neće imati stanovništva i to je ono zbog čega svi zajedno treba ozbiljno da se zabrinemo

NOVI SAD – Autonomna pokrajina Vojvodina godišnje izgubi 25.000 stanovnika odnosno jedan Novi Bečej – upozorila je prošle nedelje u Skupštini AP Vojvodine, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević, dodavši da za nekoliko godina Vojvodina više neće imati stanovništva. Tokom rasprave o Izveštaju o ostvarenju Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine za 2014. godinu, Maja Sedlarević je ukazala na još niz alarmantnih podataka koje on sadrži.

Na jednog lekara u Vojvodini, ide 1.887 pacijenata

– Jedna od najtežih stvari s kojima sam se suočila čitajući ovaj godišnji izveštaj, jeste broj lekara u AP Vojvodini. Vidimo da je situacija najgora u Sremu, što se broja stanovnika na jednog lekara tiče, a ako pričamo o lekarima opšte prakse, na 100.000 stanovnika, prosečno u AP Vojvodini, ide svega 53 lekara! To znači da jedan lekar ima 1.887 pacijenata – upozorila je poslanica LSV.

Vojvodina u 21. veku: 10% naselja bez vodovoda, a 50% bez kanalizacije

Maja Sedlarević je izrazila zabrinutost i zbog činjenice da u XXI veku 10 procenata naseljenih mesta u AP Vojvodini, još uvek nema vodovod, dok 50 procenata naseljenih mesta u Pokrajini, nema kanalizaciju. Ona je, tokom rasprave, podsetila i da je Liga prilikom donošenja Prostornog plana AP Vojvodine, uzela ozbiljno učešće u javnoj raspravi, te da je na kraju od 81 primedbe, u potpunosti prihvaćeno 43, a delimično još četiri. Podsetila je i da nije prihvaćen predlog LSV da se osnuje skladište gasa poput onog u Banatskom Dvoru.

– Autonomna Pokrajina Vojvodina ima nadležnosti i mogućnosti da osnuje jedno takvo skladište gasa, ali nije prepoznata važnost ovoga. Nije prihvaćen ni naš predlog za reosnivanje Pokrajinskog zavoda za statistiku. Da imamo Pokrajinski zavod za statistiku, sigurna sam da bi i podaci koji se nalaze u ovom izveštaju, bili mnogo dostupniji i lakši za dobijanje – navela je ona. Poslanica LSV podsetila je i na važnost osnivanja Geodetskog zavoda AP Vojvodine, što je bio jedan od prihvaćenih predloga LSV, ali ovim planom implementacije, još nije bilo planirano njegovo osnivanje u ovom roku.

Kliničko-bolnički centar Novi Sad

– Nadam se da će u drugom ovo biti prepoznato kao važno i biti realizovano. I ono što smo mi tražili, i s posebnim zadovoljstvom mogu reći da se na tome radi, jeste izgradnja Kliničko-bolničkog centra Novi Sad. Novi Sad kao glavni grad AP Vojvodine i najveća lokalna samouprava u AP Vojvodini, mora imati svoj Kliničko-bolnički centar kao gradsku bolnicu. Ali dodatni razlog jeste upravo to da bi se Klinički centar Vojvodine rasteretio i da bi u većoj meri građani iz drugih delova Vojvodine, mogli da ga koriste – rekla je ona.

  
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...