Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZAKON JE PROTIVUSTAVAN, A I NA ŠTETU POLJOPRIVREDNIKA!

Indeks članka
ZAKON JE PROTIVUSTAVAN, A I NA ŠTETU POLJOPRIVREDNIKA!
ŠTA JE, IZMEĐU OSTALOG, LSV JOŠ TRAŽILA AMANDMANIMA, A VLAST NEĆE:
Sve strane

Borba LSV u parlamentu do poslednje sekunde

BEOGRAD – Poslanice LSV Olena Papuga i Nada Lazić i poslanik LSV Đorđe Stojšić u ponedeljak, 28. decembra bukvalno su se smenjivali u obrazlaganju amandmana i ukazivanju na štetnost takvog zakona o poljoprivrednom zemljištu. Istovremeno, Branislav Bogaroški, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, kao ovlašćeni predstavnik pokrajinske administracije, iznosio je amandmane Skupštine AP Vojvodine na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu. Rasprava i replike poslanicima SNS-a i ministarki poljoprivrede trajale su dok nije iskorišćen i poslednji sekund vremena. Najviše snage potrošeno je na to da se objasni da je nedopustivo izdavanje 30 odsto državne zemlje na 30 godina privatnim licima, bez ikakvog jasnog kriterijuma, samo na osnovu pukog investicionog plana, ali i na brojne druge nepravilnosti i loša rešenja koja je bilo moguće popraviti.

Izazvaćete ozbiljne probleme u domaćoj poljoprivredi

Bogaroški je, obrazlažući amandman pokrajinske administracije, ukazao da će izdvajanjem 30 odsto od ukupnog fonda državnog zemljišta isključivo pravnim licima, iz čega su isključeni oni koji su do sada to zemljište uzimali u zakup, izazvati ozbiljne probleme u domaćoj poljoprivredi. On je upozorio da je postupak davanja zemljišta u dugoročni zakup u suprotnosti s članom 87. Ustava odnosno da je neustavan, jer nisu detaljno precizirani uslovi pod kojima se odobrava investicioni plan. Bogaroški je ponovio da će tom odredbom poljoprivredna gazdinstva biti isključena s najboljeg dela zemljišta na period od 30 godina, čime se direktno pogađa egzistencija jedne, a verovatno i dve generacije. On je dodao i da nije glavna primedba AP Vojvodine na to što je predviđeno da 30 odsto zemlje uzme jedno pravno lice, jer je to sada i promenjeno, već to što su iz tog dugoročnog zakupa isključena fizička lica. I poslanik LSV Đorđe Stojšić, obrazlažući amandman Lige koji se tiče istog problema, takođe je upozorio da se fizička lica ne bi smela isključivati iz tog postupka. On je ocenio i da će sigurno biti velikih problema unutar Ministarstva poljoprivrede u praćenju sprovođenja investicionih planova na osnovu kojih je neko dobio pravo prvenstva zakupa.

Sto pedeset hiljada nadničara

Poslanica LSV Nada Lazić upozorila je da u ovom trenutku već ima oko 150.000 nadničara koji su potpuno nevidljivi za Ministarstvo rada, koji rade za dnevnice od 700 do 1.300 dinara, osam do deset sati dnevno. – Sad već imamo seoske proletere, ljude koji nemaju praktično od čega da žive. Posebno su pogođene majke odnosno žene, koje čak ispisuju decu iz škole, jer ne mogu da isfinansiraju njihovo školovanje – rekla je Nada Lazić. Dodala je da poslodavci izvrgavaju zakon o privremeno-povremenim poslovima, da se majke od 47 godina prijavljuju na lične karte svojih sinova koji su studenti i mlađi od 26 godina, i pritom su vrlo srećne kad dobiju mogućnost da rade makar i za taj novac, jer ih poslodavci ucenjuju. – Hoću da predočim da se ljudi s razlogom plaše, jer nemaju zemlju, živeli su od zakupa, sad imaju problem, ako se tako nešto dogodi, od čega će njihove porodice živeti – zaključila je Nada Lazić.

  
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...