Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNećemo odustati, izborićemo se za vojvođansku policiju

Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Dejan Čapo poručio: "Nećemo odustati, izborićemo se za vojvođansku policiju"
Vojvođanska policija bila jedna od najefikasnijih u SFRJ

BEOGRAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine duboko veruje da se u najskorijoj budućnosti  mora promeniti organizaciona struktura Ministarstva unutrašnjih poslova i formirati Policijski sekretarijat za Vojvodinu. LSV će se za njeno formiranje izboriti kad - tad, sve i ako to ne bude usvajanjem ovog zakona, kazao je narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo u parlamentu tokom rasprave o Predlogu zakona o policiji dodavši da će podrška poslaničke grupe LSV i tom i predloženim zakonima o javnom redu i miru, kao i o javnom okupljanju, zavisiti od usvajanja liginih amandmana, naročito onog o vojvođanskoj policiji.

Policija zbog specifičnosti Pokrajine

– Godinama insistiramo na tome i dokle god se naše ideje ne budu prihvatile, mi nećemo odustati, kao što ne odustajemo ni od inicijative za raskid Energetskog sporazuma, zabrane prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima i tajkunima i lustracije. Sve su ovo naše inicijative koje će, na kraju, biti prihvaćene, kada se prizna koliko su neke od odluka donošenih u prošlosti bile loše – rekao je Čapo pred poslanicima i ministrom policije i podsetio da se Liga protivila i usvajanju Ustava Republike Srbije 2006. godine, a da se danas sve glasnije čuju pozivi za njegovu promenu i to od onih koji su bili najveći zagovornici donošenja tog Ustava. On je ukazao i da se od zakonskog predloga iz januara 2003. godine, u kome je bila predviđena vojvođanska policija, do danas ovo pitanje uporno izbegava.

– Mi u Vojvodini ne želimo paralelne policijske snage već samo posebnu organizacionu strukturu MUP-a Srbije na teritioriji AP Vojvodine. Pored organizacionih razloga i razloga vezanih za specifičnosti Vojvodine, posebno mislim na višenacionalnu strukturu stanovništva i višejezičnnost koja je svakako veoma zastupljena u Vojvodini – rekao je Čapo dodajući da vojvođanska policija svakako jeste i političko pitanje. Predložio je da sedište Policijskog sekretarijata za Vojvodinu bude u Novom Sadu, a da njegovim radom rukovodi sekretar koga, na predlog Pokrajinske vlade, imenuje ministar unutrašnjih poslova Vlade Srbije.

Najefikasnija policija u SFRJ

Poslanik LSV je u svom govoru podsetio da je Pokrajinski sekretarijat unutrašnjih poslova APV ukinut posle puča organizovanog od strane Miloševićevog režima 1988. godine, ističući da će Narodna skupština Republike Srbije jednog dana morati da se jasno deklariše o tim događajima. Istakao je da je vojvođanska policija bila jedna od najefikasnijih u bivšoj SFRJ. On je ukazao da je za to vreme javna bezbednost u pokrajini bila na visokom nivou, a policajci su bili od 50 do 70 odsto više plaćeni nego u drugim delovima države.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...