Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comLIGA ĆE PREUZETI ODGOVORNOST DA UPRAVLJA VOJVODINOM

Samo pobeda Lige garantuje poboljšanje položaja AP Vojvodine

NOVI SAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, Bojan Kostreš,  istakao je da Liga mora pobediti 24. aprila u Vojvodini, jer jedino ona može izvesti veliki posao promene Ustava Republike Srbije, kojim je neophodno garantovati Vojvodini zakonodavnu, izvršnu, sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu. Kako je istakao, tek će tada Vojvođani moći da preuzmu odgovornost za upravljanje vojvođanskim resursima, a time i za svoj život i svoju budućnost.

Zakon o finansiranju prelazno rešenje

Kostreš je istakao i da će se Liga promenom Ustava boriti da AP Vojvodina ponovo ima široku autonomiju u okviru Republike Srbije, da bude razvijena, da joj se vrati imovina, a da se Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine donese samo kao prelazno rešenje dok se „ne izborimo za naš ustav“. Kako je naveo, ako Liga ne preuzme odgovornost za promenu Ustava Srbije u svoje ruke, to onda nema ko da uradi. Upozorio je i da je od usvajanja Ustava izgubljeno deset godina, a da sad svi priznaju da je Liga od početka bila u pravu.

– To je lepo. Lepo je znati kad si u pravu. Lepo je znati kad se pokaže da to što ti govoriš, sad svi slede. Ali ajde da malo ne budemo samo u pravu, nego ajde da malo preuzmemo odgovornost u svoje ruke i da promenimo taj Ustav. Da u Ustav unesemo zakonodavnu, izvršnu, sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu koji su garantovani Ustavom. Tada ćemo moći da mi preuzmemo odgovornost za naš život, za našu budućnost, da upravljamo vojvođanskim resursima i da upravljamo onim što je najvažnije, vojvođanskim novcem. Jer ako mi znamo da zaradimo, ako mi znamo da stvorimo, a znamo i da zaradimo i stvorimo, onda neće biti da ne znamo da upravljamo. Znači, moći ćemo da upravljamo i mi zato moramo preuzeti odgovornost – istakao je Kostreš.

Vojvodina zakinuta za 200.000 radnih mesta

On je upozorio da je za deceniju koliko se ne ispunjava ustavni uslov po kojem Vojvodini pripada sedam posto, dug republike dostigao dve milijarde evra što je, kako je naveo, dovoljno za subvencionisanje 200.000 radnih mesta.

– U Vojvodini, prema statističkim podacima, ima oko 184.000 nezaposlenih. Za deset godina oni su nam ukrali toliko novca samo po osnovu sedam posto, da smo mogli subvencionisati zapošljavanje 200.000 radnih mesta – rekao je Kostreš. Kao drugu ilustraciju naveo je auto-puteve. Za jedan kilometar auto-puta potrebno je da se uloži dva miliona evra, što znači da je u protekloj deceniji, AP Vojvodina zakinuta za 1.000 kilometara auto-puteva.

– To znači da bismo Banatsku magistralu o kojoj pričamo, imali kao auto-put. Imali bismo tunel kroz Frušku goru, imali bismo auto-put od Rume do Novog Sada. Imali bismo auto-put od Beograda, preko Pančeva do Vršca. Imali bismo auto-put od Apatina, preko Sombora do Subotice, pa do Banatske magistrale. Imali bismo auto-put koji bi povezao Zrenjanin s rumunskom granicom. Toliko su nam para uzeli – rekao je Kostreš podsetivši da trenutno na teritoriji AP Vojvodine, postoji oko 360 kilometara auto-puta.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...