Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comAKO IMA ZA SUBVENCIJE GUBITAŠKIM FIRMAMA, NAĐITE NOVCE I ZA SUBVENCIJE PAORIMA!

Vojvođanske poljoprivrednike zaboravili svi sem Lige socijaldemokrata Vojvodine

Jakovljev: Hitno sednica Skupštine Vojvodine zbog uzurpacije državne zemlje i hapšenja paora; Bogaroški: Od 12 milijardi, država štedi 10 na vojvođanskim paorima; Šibul: Kakva je to vlast koja se prema paorima ponaša kao da su najveći kriminalci?

NOVI SAD – Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine, Dušan Jakovljev, apelovao je ponovo u petak, 8. aprila, na sve poslanike u pokrajinskom parlamentu da svojim potpisima omoguće održavanje sednice Skupštine APV koja bi bila posvećena problemima nastalim nakon što je legalizovana uzurpacija državnog poljoprivrednog zemljišta i hapšenja paora u Gakovu. Liga je već nekoliko puta ponavljala taj zahtevod kad su 18. marta uhapšeni i ekspresno osuđeni paori koji su danima čuvali državne njive od uzurpatora, a Jakovljev je ukazao da za održavanje te sednice za sada postoji 11 potpisa – 10 je obezbedio poslanički klub LSV, a jedan nezavisni poslanik.

– Ovo je sudbinsko pitanje za Vojvodinu, za njenu zemlju, za njene paore – poručio je Jakovljev i pozvao ostale poslanike i poslanice da potpišu inicijativu kako bi sednica bila zakazana što pre.

Uštede preko paorskih leđa

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i prvi na listi „Nenad Čanak – LSV – Digni glavu!“ za pokrajinske izbore, Branislav Bogaroški, upozorio je da se od 12 milijardi ušteđenog novca na nivou Srbije od 2012. godine, čak 10 milijardi uštedelo u Vojvodini, smanjenjem subvencija poljoprivrednim proizvođačima, a da je svako ko je od 2012. godine obrađivao 100 hektara zemlje, izgubio u subvencijama 1.120.000. dinara. Bogaroškije upozorio da je subvencije neophodno uskladiti s onima koje daju zemlje u regionu: Mađarska 200 evra po hektaru, Rumunija 180 evra, Bosna 150 evra po hektaru, Hrvatska 200 evra, a za poljoprivrednike mlađe od 30 godina još 100 evra, dok je u Srbiji to svega 35 evra!

– Mi kao stranka insistiraćemo na tome da se agrarni budžet mora odvojiti od republičkog budžeta. Taj budžet mora, kao u zemljama Evropske unije, da se napravi na pet godina, jer poljoprivreda ne trpi promene. Poljoprivreda ne trpi ministre koji svake dve godine prave zaokret. Ljudi koji su u poljoprivredi, moraju imati sigurnost i stabilnost – rekao je Bogaroški. Ocenio je da agrarni budžet mora iznositi minimum 400 miliona evra, podsetivši da zakon predviđa da je on pet posto republičkog budžeta, što nikada nije ispoštovano.

Samo za poljoprivredu nema

Bogaroški je upozorio i da zvanični statistički podaci Republike Srbije pokazuju, da od 2010. do 2016. nivo subvencija raste stalno, ali da one u poljoprivredi opadaju.

– Kad imate da date državnim preduzećima, gubitašima, 23 milijarde, pa nađite još 10 milijardi za one koji taj budžet pune, a ne koji ga prazne – naveo je on ističući da je neophodno subvencionisati, pre svega, radna mesta u prerađivačkoj, prehrambenoj industriji. Bogaroški koji je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kaže da vojvođanska administracija s malim budžetom uspeva da isfinansira 200 preradnih kapaciteta godišnje, te da u istoj situaciji Republika Srbija mora da uradi bar deset puta više.

Skupićemo sto hiljada potpisa

Bogaroški je podsetio da je Liga prilikom izmena Zakona o poljoprivednom zemljištu, predlagala da se zaštite mali i srednji poljoprivrednici vraćanjem zemljišnog maksimuma – 300 hektara za paore, 500 hektara za preduzetnike i 1.000 hektara za preduzeća, ali da je ta ideja odbačena.

– Ideja da se najkvalitetniji deo državnog zemljišta da isključivo pravnim licima, toliko je suluda da ja ne mogu da pretpostavim da će taj zakon ostati na snazi duže od godinu dana. Taj zakon mora da padne. Ako ne shvataju našu argumentaciju, onda ćemo ih naterati da nas čuju. Probali smo razgovorom. Probali smo amandmanima. Nije uspelo jedno, nije uspelo drugo, ali skupićemo sto hiljada potpisa – zaključio je Bogaroški.

Paori zaslužuju veću pažnju od Železare

On je u intervjuu za list „Zrenjanin“ upozorio je da će isključivanje domaćih paora s državnog poljoprivrednog zemljišta uticati na smanjenje BDP-a, ali i na socijalni status zakupaca tog zemljišta, što je u Vojvodini između 10 i 14 hiljada porodica. – Taj je broj desetostruko veći od broja onih koji rade u smederevskoj Železari. Ako je smederevska Železara ekonomski problem o kojem se priča u posledne dve godine, onda smatram da je ovo pitanje koje zaslužuje deset puta veću pažnju – istakao je Bogaroški.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...