Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPenzije da se vrate na prethodni nivo i nikada više da se ne štedi na penzionerima!

Indeks članka
Penzije da se vrate na prethodni nivo i nikada više da se ne štedi na penzionerima!
Više od 30.000 poljoprivrednih penzionera živi s manje od 10.000 dinara!
Sve strane


Predsednica Kluba penzionera LSV Nada Lazić upozorila

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira da se umanjene penzije vrate na prethodni nivo, da se novac vrati u penzione fondove i da se ponovo formira Pokrajinski penzioni fond, izjavila je predsednica Kluba penzionera LSV i članica Predsedništva LSV, Nada Lazić. Ona je naglasila da je povećanje od 1,25 odsto, koje sad postoji kao mizernih 400 dinara mesečno, ponižavajuće za penzionere, te da većina njih živi na rubu egzistencije, a u najgorem položaju su poljoprivredni penzioneri koji mesečno inkasiraju celih 10.500 dinara!

– Tražimo da se sredstva vrate u penzione fondove koji su sad deo budžeta i da se više nikad niti manipuliše, niti zloupotrebljava položaj penzionera i da penzioneri ne budu oni na kojima se štedi. Tražimo da se formira Pokrajinski fond za penzijsko i invalidsko osiguranje koji je pokrajina imala do početka devedesetih godina. Tada je, nažalost, odlukom vlasti u Beogradu, taj fond usisan u republički, a kasnije su ta sredstva nestala. Mi sada tražimo da se ta sredstva vrate u fond, a pre svega da se formira Pokrajinski penzioni fond – istakla je Lazićeva nakon sastanka Kluba penzionera LSV koji je održan 8. aprila u Novom Sadu.

Ona je ukazala da penzioneri uglavnom žive izuzetno siromašno, da je potrošačka korpa oko 67 hiljada dinara, a prosečna penzija iznosi 23.000 dinara. To dokazuje da je većina penzionera na ivici egzistencije, ali oni, kako ističe Nada Lazić, i s tako malim primanjima finansiraju svoju decu, svoje unuke. Da bi imali da prežive, odrekli su se svega, a mnogi od njih nemaju ni za participaciju. Kao poseban problem naših najstarijih sugrađana, ona navodi nemogućnost adekvatnog i pravovremenog lečenja, jer lekara nema dovoljno, a ljudi koji žive na selima, imaju i dodatan problem skupog prevoza, zbog čega se lekaru jave kad je zdravlje već narušeno. Zbog toga će Liga tražiti decentralizaciju i zdravstvenog sistema i ponovno formiranje Pokrajinskog fonda za zdravstveno osiguranje. 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...