Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comU Vojvodini nezaposlenost gora od republičkog proseka!

NOVI SAD – Najnoviji podaci iz ankete o radnoj snazi, koju je  Republički zavod za statistiku sproveo u aprilu 2011. godine, na uzorku od oko 8000 domaćinstava, pokazala je da je AP Vojvodina gora od republičkog proseka kada su u pitanju i zaposlenost i nezaposlenost! Stopa nezaposlenosti u Republici Srbiji iznosi 22,2 odsto, dok je u AP Vojvodini ona 22, 9 odsto. Rezultati pokazuju da se APVojvodina nalazi iza Beograda (18,9) i regiona Šumadije i Zapadne Srbije (22,0), dok je od pokrajine gori samo region Јužne i Istočne Srbije sa 24,8 odsto nezaposlenih.

Prednjačimo u izvozu

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju i da je najveće učešće u izvozu Srbije u prvih pet meseci ove godine imala Vojvodina sa 36 odsto, a sledi Beogradski region sa 22,2 odsto. Beogradski region prednjači kada je u pitanju uvoz - 45,3 odsto, dok je AP Vojvodina druga sa 30,9 odsto. Autor knjige „Vojvodina - propadanje jednog regiona” Dragomir Jankov ističe za Slobodnu Vojvodinu da ovi najnoviji podaci jasno pokazuju da se propadanje Vojvodine i dalje nastavlja.
– To što mi, od svih regiona imamo znatno veći izvoz, na 26 odsto stanovnika koji imaju plate ispod proseka Srbije, znači da je naš doprinos pozitivnom ekonomskom opstanku zemlje ogoman. Slomilo bi se da nema Vojvodine – ističe Jankov. On podseća i da Vojvodina ima samo jednog ministra u Vladi Srbije, a da je i on rođen u Beogradu.

Zaposliti mlade

Istraživanja pokazuju i da je stopa zaposlenosti u Republici Srbiji iznosi 36,2 odsto, a u APV 35,0 odsto. Najveća stopa zaposlenosti je u regionu Šumadije i Zapadne Srbije - 37,8 procenata, zatim u Beogradu - 36,5, pa u regionu Јužne i Istočne Srbije 35,3 odsto. Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine mr Maja Sedlarević upozorava da je među nezaposlenima u Vojvodini gotovo trećina (27,85 odsto) mlađih od 29 godina, od čega je više od polovine žena.
Upravo u cilju povećanja zaposlenosti kod mladih, Sedlarevićeva je boravila početkom jula u Briselu, na sastanku povodom početka Peer review Projekta pod nazivom „Promocija zapošljavanja mladih“.
– U projektu, pored Vojvodine, učestvuju još tri regije članice Skupštine evropskih regija: iz Portugala, Hrvatske i Velike Britanije, a cilj projekta je da kroz razmenu iskustava između četiri regije i stručne podrške od strane nezavisnog konsultanta, izradi plan za unapređenje politike zapošljavanja mladih radi smanjenja stope njihove nezaposlenosti – ističe Sedlarevićeva.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...