Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comOd svinjokolja do filmskih festivala: raste broj turista u Vojvodini

NOVI SAD – Vojvodina nije poznata kao turistička destinacija, ali svake godine njena turistička ponuda je sve bogatija. Iako je prva asocijacija za turizam i zabavu u Vojvodini festival Exit, više od hiljadu različitih manifestacija koje se ovde organizju svake godine privlače sve veći broj domaćih i stranih turista. Kako nam je rekao direktor Turističke organizacije Vojvodine Gvozden Perković, o tome najbolje svedoče najnoviji statistički podaci koji pokazuju izuzetne znake oporavka i poboljšanja broja dolazaka i noćenja u Vojvodini. Prema njegovim rečima, podaci za period od januara do maja ove godine pokazuju da je u odnosu na isti period prošle godine broj dolazaka turista porastao za sedam odsto, a ukupan broj noćenja za osam odsto. Za porast u obe ove kategorije prvenstveno su zaslužni stranci koji su za oko 20 odsto povećali i svoje posete i noćenja u Vojvodini, u odnosu na 2010. godinu.

Pihtijade i haiku

- Srbija nije turistička zemlja, ali ovi podaci za Vojvodinu pokazuju da sav trud koji svi zajedno ulažemo od opštinskih turitičkih organizacija, agencija, hotelijera, salašara, vinara i svih onih koji se bave turizmom, do turističkih organizacija Srbije i Vojvodine, donosi rezultate – kaže Perković. On posebno ističe da je Vojvodina multietnička i multikutlralna sredina i da svako mesto ima neku svoju specifičnost, pa su zbog toga od neprocenive važnosti razne velike i male manifestacije kojih u ima oko 1.100 godišnje.
- Te manifestacije se održavaju i u najvećim, ali i u najmanjim mestima u Vojvodini i zato su one veliko bogatstvo koje se mora negovati. Zbog toga smo i izdali jednu brošuru u kojoj su sve one nabrojane na jednom mestu – kaže Perković. Inače, u tom Kalendaru manifestacija Vojvodine se mogu naći različite manifestacije koje upravo oslikavaju tu različitost o kojoj Perković govori. Pa se tako turista može zaputiti na svinjokolj u Ruskom Selu, Rumenačku Pihtijadu, Turijsku Kobasicijadu, Maskenbal u Šidu, Dane šunke na Paliću, kikindski Dani ludaje ili Haiku festival u Odžacima. Takođe se mogu videti filmski festivali u Novom Sadu i Paliću, berba grožđa u Sremskim Karlovcima, Tamburica fest u Deronjama, Moto susret u Debeljači na kojem je ove godine nastupila nekadašnja pevačica finske grupe Nigtwish Tarja Turunen, kao i Svetsko prvenstvo u banatskim šorama u Tomaševcu. S obzirom na to da manifestacija ima više od hiljadu nemoguće ih je ovde sve nabrojati, ali ovih nekoliko daju dobar ukus onoga što turiste čeka ako malo dublje zagrebu po Vojvodini.

Neistražena Vojvodina

Perković smatra da su manifestacije veoma dobre da privuku turiste da dođu, ali da se mora raditi na tome da se oni i zadrže neko vreme u tom mestu.
- Vojvodina je jednostavno neistražena. Adekvatan smeštaj, originalna domaća hrana i piće koji se mogu ponuditi, dodatni sadržaji kao što su šetnja, biciklizam, jahanje, lov, ribolov ili nešto drugo, dali bi veoma dobre rezultate – smatra Perković. On kaže, da stranci u Vojvodinu dolaze sa nekim predrasudama iz ranijih godina, ali da se, kada osete gostoprimstvo ovdašnjih ljudi i čari sela, jednostavno oduševe. 
Turisti prema zvaničnim podacima najviše obilaze Novi Sad, Suboticu i banje. On ipak smara i da je poseta pojedinim jednodnevnim manifestacijama isto respektabilno velika, ali da ne ulazi u statistiku jer gosti ne ostaju na noćenju.
-  Nezahvalno je izdvajati neke manifestacije, ali po prihodu gledano svakako su najveći Exit i Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, a tu su i Dani piva u Zrenjaninu koji, prema nekim podacima, privlače oko 200.000 ljudi, ali toga nema u statistici – kaže Perković.

Pet puta manje para od grada Beograda


Gvozden Perković kaže da je zanimljivo da pored domaćih gostiju, turisti u Vojvodinu najviše dolaze iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Nemačke, Italije, Rusije... - Mi to moramo negovati uz odnos prema tim gostima, ali bi morali i odlaziti na turističke sajmove u tim državama da se što bolje prikažemo – kaže Perković. On međutim napominje da su sredstva kojim raspolaže Turistička organizacija Vojvodine minimalna. - Tri puta manje novca imamo od Turističke organizacije Grada Novog Sada, a čak pet puta manje od beogradske – kaže Perković.

Šta nikako ne propustiti


U brošuri koju izdaje Turistička organizacija Vojvodine kao zanimljive destinacija koje obavezno treba posetiti u Vojvodini mogu se pronaći Fruška Gora, Deliblatska peščara, Palić, Belocrkvanska jezera, novosadski Štrand, Petrovaradinska tvrđava, Vršačka kula. Tu su i Patrijaršijski dvor u Sremskim Karlovcima, Ostaci Sirmiuma u Sremskoj Mitrovici, dvorci Dunđerskih, Sinagoga u Novom Sadu, kao i svi fruškogorski manastiri. Naravno nisu zaboravljeni ni mnogobrojni salaši, a turistima se predlaže da probaju bogatu vojvođansku trpezu i vojvođanska vina, i da nikako ne preskoče štrudlu sa makom.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...