Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comLustracija je važnija nego ikad

Ovoga trenutka najmračnije grupacije u Srbiji od Dveri Srpskih do Pokreta 1389 ( čiju zabranu razmatra Ustavni sud), pretvaraju se u političke stranke koje hoće da učestvuju na izborima. Zbog svega toga, nikada nije bilo važnije da po milioniti put, ponovimo da ne može biti napretka u ovoj zemlji bez lustracije i bez suočavanja sa istorijom.Ilustracija

Ilustracije radi, pokret 1389 je, maja 2007. godine, sa tadašnjim generalnim sekretarom SRS Aleksandrom Vučićem lepio plakate „Bulevar Ratka Mladića“
na zgradi televizije B92. Isti taj 1389 je 15. februara, prilikom obeležavanja Dana državnosti u Orašcu, sa Obrazom (podsećam, klerofašističkom organizacijom o čijoj zabrani, takođe, treba da odluči Ustavni sud, a na čiju je štetnost LSV ukazivala još od 2001. godine) skandirao Mladiću i Karadžiću, te prijateljstvu Rusije i Srbije. Tamo su najavili da prestaju biti pokret i postaju partija, izgazivši pritom zastavu EU i ostavivši je u blatu. Ovim ekstremističkim performansom, 1389. pokazuje kako bi kao politička stranka voleo da vidi Srbiju - kao zemlju koja bi Dan državnosti slavila gazeći evropske vrednosti, dok je klicanje Mladiću i Karadžiću jasna poruka o tome šta misle o pomirenju u regionu i razvoju dobrosusedskih odnosa.

Kuda vodi zaboravljanje

Ako neko i dalje ima nameru da kaže kako sam netolerantan kada su te stvari u pitanju, ja ga onda pitam: da li to znači da je netolerancija prema nacizmu dovela do Drugog svetskog rata? Ili je do njega dovela upravo tolerancija?
Kome i šta još nije jasno? Kome je u interesu da se zaboravi sve ono protiv čega smo se mi borili sve ove godine?
Ne možemo da zaboravimo sve što smo preživeli. A da praštamo nismo nadležni.
Lično, mogu da oprostim za nešto što je urađeno meni. Ali, ne mogu da praštam ono što je rađeno drugima. O tome moraju da se izjasne sudovi. Ne možemo i ne smemo pristati da zločini prođu nekažnjeno.
Neki smatraju i da je nekorektno što pričam o stranama u sukobima devedesetih, jer je LSV sad navodno u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije.
Ponavljam: Ne, mi nismo u koaliciji sa SPS-om. To što je naš koalicioni partner, Demokratska stranka, morala da pravi kompromise i da se miri sa SPS-om, mi to nismo radili niti ćemo to da radimo. Liga se sa njima nije ni svađala, pa ne može ni da se miri. Nismo se mi sa njima svađali, nego su oni nas ubijali. Nismo se mi sa njima svađali, nego su oni nas proterivali. Nismo se mi sa njima svađali, nego su oni nas mobilisali i slali na klanicu, a sad se prave kao da se ništa nije dogodilo. Kao da nije bilo Sarajeva  i Vukovara. Kao da nije bilo ničega. 
I zato, za kraj, evo još jednog podsećanja.
Na zidu, u logoru Dahau, urezan je natpis - „Ko to dozvoli da se zaboravi, taj radi na tome da se to ponovi“.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...