Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comJoš čekamo kancelariju u Briselu

NOVI SAD – Iako je krajem prošle godine najavljeno da će AP Vojvodina početkom 2011. godine dobiti svoju kancelariju u Briselu, do danas se to nije dogodilo, a ne zna se ni kada će. Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Maja Sedlarević je prethodnih nedelja u više navrata javno pitala zašto pokrajina još nema svoje predstavništvo u centru Evropske unije i kada će se to dogoditi. Podsetimo, ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić, početkom novembra prošle godine, obećao je da će kancelarija Vojvodine u Briselu biti otvorena početkom 2011. godine, kao i da će se nalaziti u zgradi Misije Srbije pri Evropskoj Uniji u Briselu. On je tada najavio da će jedan ceo sprat u Misiji Srbije biti stavljen na raspolaganje Vojvodini bez ikakve nadoknade, rekavši da nema logičnijeg mesta gde bi kancelarija Vojvodine mogla da bude. Od toga još nema ništa.Ministar ćuti

Govoreći o ovom problemu, Sedlarevićeva je kazala da pokrajinske vlasti još uvek ne samo da nisu otvorile kancelariju Vojvodine u Briselu, već uopšte nemaju ni konkretne najave kada će ministar spoljnih poslova ispuniti svoje obećanje.
- Pokrajinska administracija je apsolutno spremna da sutra otvori kancelariju u Briselu. Sada samo čekamo na saglasnost ministarstva, jer u skladu sa Statutom Vojvodine, mi možemo da otvaramo svoja predstavništva isključivo i samo uz saglasnost Vlade Srbije. Na žalost, mi još uvek čekamo na tu saglasnost - rekla je Sedlarevićeva.

Biti na licu mesta

U međuvremenu vreme teče, a prema rečima Sedlarevićeve „AP Vojvodina gubi korak sa vremenom“, jer kancelarije u Briselu još nema. Kako je objasnila , konkursi za dodelu sredstava se raspisuju početkom godine, a „svaki mesec koji protekne gubimo da bismo nešto uradili na samom izvorištu stvari“.
- Neophodno je da kancelarija profunkcioniše i da se osobe koje će u njoj raditi upoznaju sa procedurama i događanjima, i mislim da smo mi do leta već vreme izgubili – ocenila je Sedlarevićeva. Na pitanje da li se neki od tih poslova mogu radititi iz Srbije, ona je odgovorila da iskustva više od 300 regija koje imaju svoja predstavništva u Briselu, govore da je ipak mnogo bolje biti na licu mesta.
- Brisel je centar Evrope i čitave te administracije. Osobe koje će raditi u predstavništvu Vojvodine će imati jasne zadatke, a pre svega će lobirati za Vojvodinu kao region u privredniom, ekonomskom, političkom, kulturnom i svakom drugom smislu. A biće i na izvoru informacija i biće u toku sa svim konkursima i aktivnostima administracije EU – navela je Sedlarevićeva.

 

A Vojvodina mora da čeka

Kancelariju u Briselu od septembra prošle godine ima Kragujevac, koja ujedno predstavlja i ostatak Šumadije. Adresu u Briselu traži i Niški region, a predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović potvrdio je da su u toku pregovori da bi se organizovao lobistički centar za opštine Negotin, Majdanpek, Kladovo, Bor, Zaječar, Boljevac, Sokobanja i Knjaževac. Valjevo za sada ima svog čoveka, ali ne i kancelariju. Prema nekim najavama, kancelariju bi uskoro

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...