Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNastavljamo borbu da se Vojvodini vrati sve što je građeno novcem njenih građana!

NOVI SAD/ BEOGRAD -  Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da je pristao na primedbe i amandmane Lige socijaldemokrata Vojvodine u vezi Zakona o javnoj svojini. - Vlada će prihvatiti amandmane zato što su u skladu sa Ustavom RS, a sredstva koja će biti vraćena u roku od mesec dana su Novosadski Sajam, DP Gas Novi Sad, imovina Radio Televizije Vojvodine, rudnik u Kovinu i Petrovaradinska Tvrđava – ukazao je Mirko Cvetković, na konferenciji za novinare u petak 23. septembra. Premijer je naglasio i da je LSV stranka koja je uvek bila konstruktivan partner Vladi Republike Srbije, kao i da je pristao na primedbe i amandmane LSV zato što razume potrebe građana Vojvodine.  On je naveo i da je sa liderom LSV je dogovoreno i da ta stranka povuče amandman 1 koji se odnosi na poljoprivredno zemljište, a da se nakon restitucije u roku od tri meseca formira Fond za poljoprivredno zemljište Vojvodine koji će upravljati delom preostale državne zemlje na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Nismo zadovoljni, ali je maksimum

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je izjavio da LSV nije
zadovoljna ovim Zakonom, ali da je postignut maksimum koji se mogao izvući iz postojećeg Ustava, protiv kojeg je Liga bila još kada je donošen.
- Pored dobara koje je Premijer pomenuo, Vojvodini će biti vraćeni i imovina VANU, legati, i sredstva na poslovima rudarstva i energetike, sajmova i drugih privrednih organizacija, zatim, javnog informisanja, zaštite kulturnih dobara, nauke i tehnološkog razvoja i drugih poslova predviđenih tim Zakonom – ukazao je on.
- Liga socijaldemokrata Vojvodine neće odustati od zahteva da se sve ono što
je izgrađeno od strane građanki i građana Vojvodine vrati Vojvodini i nastavićemo sa našim aktivnostima ka ostvarivanju tog cilja – poručio je Čanak.

Šta je Kostreš zatekao?

Podsetimo, lider LSV je na prošlom sastanku sa premijerom Cvetkovićem, 25.marta, insistirao da se aktivira pitanje javne svojine. Tri nedelje kasnije, premijer je Bojana Kostreša imenovao za predsednika Radne grupe za izradu Zakona o javnoj svojini.
Iako se na zakon kojim će Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i lokalnim samoupravama biti vraćena imovina oteta Šešeljevim zakonom iz 1995. godine, čeka više od decenije, kada je 15. aprila Bojan Kostreš imenovan na čelo Radne grupe, po nacrtu koji je do tada bio pripremljen Vojvodina i lokalne samouprave nisu bile ništa bogatije. Niti su lokalne samouprave bile vlasnici ulica i trgova, poslovnih prostora, svog pokretnog i nepokretnog inventara,niti je bilo govora o tome da se novac od sukcesije za svoje objekte u drugim bivšim jugoslovenskim republikama mogu dobiti one ili AP Vojvodina. Vojvodini nisu pripadali ni putevi drugog reda, ni kanalska mreža, ni šume..
Tek, Kostreš je zatekao ukupno 25 spornih pitanja, od kojih je skoro sve rešio nakon prve dve sednice Radne grupe. Iako svestan da se neće desiti da Vlada Srbije napravi takav predlog zakona kojim bi Vojvodini vratila sve što smo imali po Ustavu iz 1974.godine, krenuo je u borbu da se Vojvodini vrati što više imovine koja donosi novac.

Buđenje pokrajinske administracije

Na zahtev premijera Mirka Cvetkovića, Kostreš je 15. avgusta predao taj tekst. Iako nije bio skroz dovršen, uz pun Kostrešov anagažman posle samo četiri meseca rada došlo se do Nacrta zakona o kojem se govori i na koji se čeka punih 11 godina
Kostreš je u nekoliko navrata istakao da Nacrt ne sadrži rešenja kojima bi se pokrajini vratili veliki sistemi na čemu je insistirao od početka svog angažmana, ali je ocenio da je to bio maksimum kompromisa i najavio da će se Liga za ove svoje zahteve boriti tokom javne rasprave koja je usledila.
Pokrajinska administracija je prethodnih godina ćutala po pitanju vojvođanske imovine, ali su se neki njeni predstavnici probudili nakon što je Kostreš imenovan na čelo Radne grupe. Maja Sedlarević, potpredsednica Izvršnog odbora LSV ukazuje da se Bojan Pajtić bar dve godine nije setio da postavi pitanje javne svojine, te da su se on i njegovi saradnici  oglasili po tom pitanju tek kada je Kostreš, nakon sastanka Čanak-Cvetković, imenovan na čelo radne grupe i to – kritikujući Kostreša i poručujući da se Vojvodini ne može vratiti sve što je imala po ustavu iz 1974.

Nova Pajtićeva zbrka

Tek, nakon nekog vremena, pokrajinska vlada na čelu sa Pajtićem, učinila je i nešto konstruktivno. Utvrdila je amandmane na predlog zakona o javnoj svojini (podržali su i predstavnici LSV) i uputila ih Skupštini AP Vojvodine da ih usvoji i preda republičkom parlamentu. Ali, sednica Skupštine AP Vojvodine noć ranije biva volšebno otkazana telefonskim pozivima poslanicima. Istog dana kada je sednica pokrajinskog paralemnta trebalo da bude održana, 12. septembra,  iz Pajtićevog kabineta je saopšteno da je on premijeru Cvetkoviću predočio amandmane Vlade Vojvodine, a dan kasnije po medijima su se pojavile i njihove zajedničke fotografije.
Nije prošlo ni par dana, a Pajtić odustaje od amandmana pokrajinske vlade koje je predočio Cvetkoviću uz obrazloženje da ih je republička vlada već ugradila u svoj predlog zakona. To je međutim nemoguće iz dva razloga: 1. pokrajinska skupština se o tome nije izjasnila i nije mogla ni da ih uputi zvaničnom procedurom, 2. Neki mediji su kasnije otkrili da susreta Pajtića i Cvetkovića nije ni bilo!
Novi problem koji se javio bio je taj da zakazana sednica - mora i da se održi. Osim, ako predlagač ne povuče svoj predlog. Zato je pokrajinska vlada, naknadno, upriličila telefonsku sednicu na kojoj je odlučila da povuče svoje amandmane. Predstavnici LSV su tom prilikom glasali protiv.
- Mi smo glasali protiv jer smo čuvali autoritet institucije skupštine, koja je jedino mogla da pošalje te amandmane. Verovali smo, i zato smo i glasali za te amandmane i za zakazivanje sednice skupštine, da će se prema tome i Vlada Srbije i Skupština Srbije odnositi sa onom ozbiljnošću koju jedna takva respektabilna institucija kao što je Skupština Vojvodine, ima – kaže Dušan Jakovljev, potpredsednik Vlade Vojvodine i funkcioner LSV. On ističe da je povlačenjem tih amandmana i izostankom sednice pokrajinske skupštine,  oslabljena i procedura i argumentacija zahteva za vraćanjem imovine.

Sprečeno da dođemo i na „7% imovine“


Kada se, posle svega toga, činilo da će Vojvodina ponovo ostati bez ičega, poslanici LSV u republičkom parlamentu su ponovo, kao i mnogo puta do sada bili poslednja linija odbrane vojvođanskih interesa. Nakon njihovih izlaganja, najavljen je sastanak Čanak-Cvetković.
Narodna poslanica i portparolka LSV Aleksandra Jerkov je tom prilikom rekla:
- Da ne bismo došli u situaciju da nas sutra Pajtić ubeđuje da nam je dosta 7% vojvođanske imovine, Čanak i Kostreš su i sada dogovorili sastanak sa Cvetkovićem da sami izvuku maksimum.
Jerkova je ocenila i da je to „spaslo stvar, jer je Pajtić ponovo odustao kad je zagustilo, kompromitujući pritom kompletnu pokrajinsku administraciju“. 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...