Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNeko zbrzao političke odgovore o Vojvodini?!

NOVI SAD – U Upitniku Evropske komisije koji je premijer Srbije Mirko Cvetković predao evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu, 31. januara ove godine, nalazi se i deo od 260 pitanja na koja je administracija AP Vojvodine odgovorila u roku od samo 10 dana.

Ne iznenađuje

Vojvođanski odgovori su bili i tema Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju, a predsednica tog odbora mr Maja Sedlarević tom prilikom je istakla nezadovoljstvo pošto republičke vlasti nisu integrisale odgovore iz Vojvodine u političkom delu Upitnika.
– To upada u oči, ali ne iznenađuje nas što je upravo politički deo taj u kojem su odgovori iz Vojvodine najmanje zastupljeni – kazala je tada potpredsednica Skupštine Vojvodine. Za Slobodnu Vojvodinu Sedlarevićeva pojašnjava šta je to zapravo problematično, dodajući kako je objašnjenje republičkih kolega bilo da su odgovori na ta pitanja već manje-više bili spremni i pre nego što su sitgli odgovori iz Vojvodine. – Postoje dva problema u političkom delu. Prvo, o autonomiji/autonomnim pokrajinama govori se isključivo citirajući Ustav RS, i drugo, analizira se samo  Zakon o regionalnom razvoju i njegova podela regiona kao jedina, čime se i Vojvodina svodi na “teritorijalnu autonomiju”, što ona svakako nije – ističe Sedlarevićeva.
Vojvodina, kao jedini politički region u Srbiji, ima svoje predstavničko telo, institucije, budžet, administraciju i svakako je morala da  zauzme posebno mesto u političkom delu upitnika.
S druge strane, nijedan od sporazuma (a ima ih više od 15) koje je Vojvodina sklopila sa regionima iz zemalja u okruženju ili sa regionima iz Evrope nije se našao u delu odgovora koji se odnose na međunarodnu i međuregionalnu saradnju, a baš u tome Vojvodina postiže veoma značajne i zapaene rezultate.

A imovina i prihodi?

Sedlarevićeva, takođe, upozorava da se nigde ne spominju imovina i prihodi Vojvodine iako je Evropska komisija u svom Izveštaju za 2010. godinu to stavila kao jedan od neophodnih političkih kriterijuma. Takođe, navodi Maja Sedlarević, u delu o međunarodnoj i međuregionalnoj saradnji nalazi se samo tekst o članstvu Vojvodine u Skupštini evropskih regiona. Međutim, u odgovoru na 151. pitanje koje se odnosi na međuregionalnu saradnju nema ni slova o saradnji koju je APV u prethodnim godinama uspostavljala sa regijama zemalja u regionu ili iz Evrope, niti i jedne druge aktivnosti vojvođanske administracije.

 

Za strukovne odgovore je bilo mesta


Sedlarevićeva podseća i da je u uputstvu koje je sačinila direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević, o tome kako treba odgovarati na pitanja i sačiniti konačan dokument, stajalo da sve podgrupe uzmu u razmatranje odgovore dobijene iz APV i, ukoliko sadrže relevantne podatke, uvrste ih u konačnu verziju pred kraj odgovora na neko pitanje. Ona je dodala da su se u finalnoj verziji Upitnika u zadovoljavajućem obimu našli “strukovni odgovori” vojvođanske administracije, pre svega iz oblasti zaštite životne sredine, nauke i rada i ravnopravnosti polova, a nešto manje u oblasti položaja manjina i obrazovanja.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...