Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvođani zaslužuju bolje!

VOJVODINA – Liga socijaldemokrata Vojvodine pokrenula je kampanju “Vojvođani zaslužuju bolje” kojom građanke i građane poziva da je podrže i da joj se priključe u zahtevu za vraćanje izvornih prihoda Vojvodini i imovine pokrajini i lokalnim samoupravama. Skrenuta je pažnja na činjenicu da Vojvodina više nije najrazvijeniji deo Srbije, da po nekim istraživanjima sada spada u nedovoljno razvijeni region, te da su plate u Vojvodini koje su do 1990. godine bile 40% veće nego u drugim delovima Srbije, sada ispod republičkog proseka! Takođe, na konferencijama za novinare su predočeni i konkretni podaci o tome kako su Vojvođanke I Vojvođani živeli u vreme kada je Vojvodina uživala svoju punu autonomiju.

Najbolje sami
upravljmo svojom imovinom


Prema tim podacima, za vreme autonomije Vojvodine, u njoj je sagrađeno i rekonstruisano više od 250 fabrika, šest mostova na Dunavu, kao i 3.300 kilometara puteva, među kojima i deo autoputa na njenoj teritoriji.
- Danas imamo situaciju da je više od 60 odsto putne infrastrukture u pokrajini tehnički neispravno, odnosno da su ti putevi u lošem ili izuzetno lošem stanju – rekao je Aleksandar Jovanović, potpredsednik LSV - Sve ono što je stvarano kada su tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka Vojvođani i Vojvođanke raspolagali svojim novcem, danas ili uništeno ili je u veoma lošem stanju.

Otimačina

Predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV Zrenjanin Dragan Nedeljkov, rekao je da je AP Vojvodina krajem 80-ih godina prošlog veka, kada je imala punu autonomiju i mogla da raspolaže svojom imovinom i prihodima, bila uz Hrvatsku i Sloveniju, jedan od narazvijenijih regiona SFRJ. Kako je rekao, u Vojvodini je tada prosečna plata bila I 36% veća od jugoslovenskog proseka, te da je nakon ustavnog puča Slobodana Miloševića smenjeno je 37.000 vojvođanskih funkcionera, dok je 8.000 menadžera u preduzećima ostalo bez posla. Ubrzo je donet i Zakon o sredstvima u svojini Republike Srbije, poznat kao Šešeljev zakon i od tada počinje sunovrat ovog regiona. Od 1990. do 2000. godine izgubljeno je oko 70% društvenog kapitala, što znači da je svaki zaposleni Vojvođanin ostao bez 16 000 dolara imovine!

Stravična slika siromaštva


Funkcioneri LSV u Pančevu, Kikindi, Somboru, Subotici i Bačkoj Topoli, Jovica Petrovački, Miloš Šibul, Dragan Nenadov, Veljko Vojnić i Karolj Vekonj upozorili su da je u Vojvodini trenutno nezaposleno 200.000 ljudi, da više od 160 hiljada radi na crno, a da učešće sive ekonomije prelazi 30 odsto društvenog proizvoda. Takođe, kako su naveli, u Vojvodini oko 240.000 ljudi živi ispod granice siromaštva, te da je narodne kuhinje 2008. godine koristilo 900 dece a krajem prošle godine 1.500. Istovremeno, u Vojvodini je veoma izražena i bela kuga, što pokazuje podatak da je u samo dve godine Vojvodina postala manja za 11.000 osoba, što je jednako stanovnštvu jednog manjeg mesta, na primer, Crvenke.
- Činjenica da je neko duboko zavukao ruku u vojvođanski novčanik i gospodari našim novcima, ne da doprinosi nego je već rezultirala propašću Vojvodine. Nije mi jasno zašto građani Autonomne Pokrajine Vojvodine znajući za sve ove činjenice i dalje glasaju za opcije koje intenzivno na rade na našem daljem siromašenju - rekao je narodni poslanik LSV Radovan Radovanović na konferenciji za novinare u Bačkoj Topoli.


Za strukovne odgovore je bilo mesta


Sedlarevićeva podseća i da je u uputstvu koje je sačinila direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević, o tome kako treba odgovarati na pitanja i sačiniti konačan dokument, stajalo da sve podgrupe uzmu u razmatranje odgovore dobijene iz APV i, ukoliko sadrže relevantne podatke, uvrste ih u konačnu verziju pred kraj odgovora na neko pitanje. Ona je dodala da su se u finalnoj verziji Upitnika u zadovoljavajućem obimu našli “strukovni odgovori” vojvođanske administracije, pre svega iz oblasti zaštite životne sredine, nauke i rada i ravnopravnosti polova, a nešto manje u oblasti položaja manjina i obrazovanja.


 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...