Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comŠto pre doneti zakone o imovini i prihodima Vojvodine!

NOVI SAD -  Glavni odbor LSV je doneo odluku da preduzme energične mere kako bi pokrenuo pitanje donošenja Zakona o imovini AP Vojvodine i Zakona o izvornim prihodima AP Vojvodine sa mrtve tačke – izjavio je zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš. Kako je rekao, Glavni odbor LSV je jednoglasno ovlastio predsednika stranke Nenada Čanka da preduzme sve korake koji su neophodni kako bi se taj proces pokrenuo što pre.

Uslov za kandidaturu

Kostreš je, u petak 11. februara, na konferenciji za novinare ukazao i da su ovi zakoni važni, ne samo za AP Vojvodinu, nego i za evropske integracije Republike Srbije.
- Svima treba da bude jasno da bez ova dva zakona, između ostalog, Srbija ne može dobiti status kandidata za EU – naveo je Kostreš.
On je rekao i da će LSV o ovoj odluci obavestiti sve koalicione partnere i relevantne državne strukture, ali da je sastanak premijerom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem prioritet, jer LSV smatra da je donošenje ova dva zakona u Vladi i zapelo.

Nema guranja pod tepih

- Ne možemo sve probleme gurati pod tepih. LSV je spremna ne samo da vrši pritisak da se to uradi, nego i da preuzme jedan deo odgovornosti na sebe i da, ukoliko predstavnici vlade i drugi naši koalicioni partneri u vladajućoj koaliciji nemaju ideja kako to da se reši, izađemo sa svojom inicijativom – rekao je on. Zamenik predsednika LSV je posebno naglasio da interes i cilj Lige nije bio da se ovim zahtevom dodatno izazove nestabilnost u vladajućoj koaliciji.
- Ipak, više od godinu dana čekanja, da bi se pokrenula ova tema, i više je nego korektno od strane LSV. Za tih godinu dana pokazali smo da imamo i dovoljno strpljenja i dovoljno razumevanja. Ali svako razumevanje mora imati neki svoj kraj – ocenio je on, dodajući da LSV neće ni na koji način ucenjivati vladajuću koaliciju, ali da joj ne pada na pamet da odustane od zahteva da se o tome razgovara i da se proces pokrene.

Vratiti sve što je oteto

Kostreš je dodao da u ovom trenutku ne može govoriti o svim koracima koje će LSV preduzeti, „jer bi na taj način ublažili aktivnosti koje predstoje“.  On je napomenuo da LSV pod pokrajinskom imovinom smatra sve ono sve čime je AP Vojvodina raspolagala pre Miloševićevog puča 1988. godine i da joj to treba vratiti.
- To su, recimo, putevi, železnice, pošta, telekom, elektroprivreda i ono što je za LSV veoma važno, Naftagas, jer mi nismo zaboravili da je Naftagas, odnosno NIS, poklonjen za 400 miliona i da Vojvodina nije obeštećena – rekao je on, a zatim podsetio i da je LSV 19 puta tražila da pokrajinska skupština raspravlja o prodaji NIS-a i obeštećenju Vojvodine, ali da se to do danas nije dogodilo.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...