Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comStrpljenje LSV nije beskonačno

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine je imala čvrsta obećanja koalicionih partnera da se na zakone o imovini i finansiranju Pokrajine neće čekati toliko dugo kao na usvajanje vojvođanskog Statuta, ali se to nije dogodilo ni nakon više od godinu dana, zbog čega će Liga preduzeti neke korake u tom pravcu, najavljuje za Slobodnu Vojvodinu zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš. On kaže kako bi pred Glavnim odborom LSV već na narednoj sednici trebalo da se nađe strategija za usvajanje Zakona o imovini i Zakona o finansiranju AP Vojvodine.
– Ključni interes za vojvođansku autonomiju, vojvođansku administraciju, a posebno Ligu socijaldemokrata Vojvodine jeste usvajanje Zakona o imovini i Zakona o finansiranju AP Vojvodine, koji proizilaze ne samo iz Ustava, već na njih upućuju i izveštaji institucija Evropske unije. Oni su se odavno trebali naći na radnoj agendi Narodne skupštine Republike Srbije, ali pošto se to nije dogodilo, LSV će sada krenuti sa svojom strategijom – objašnjava Kostreš.

Nećemo rušiti Vladu

On ističe kako LSV neće rušiti Vladu Srbije, niti izazivati nestabilnost unutar vladajuće koalicije, zbog ovog pitanja, ali i da strpljenje ligašica i ligaša ima granice.
– Situacija je slična kao i sa Statutom AP Vojvodine. On je bio pripremljen, a usvojen tek nakon godinu dana. Isto se dešava i sa ova dva zakona. Svi znaju da se to mora učiniti, da se moraju usvojiti, samo što svi u međuvremenu taktiziraju vršeći pritisak u cilju svojih interesa – objašnjava Kostreš. Zbog toga će ubrzo nakon usvajanja strategije od strane GO LSV, krenuti i aktivnosti na njenoj implementaciji, kaže Kostreš ne želeći, pri tom, da otkriva detalje o tome šta sledi kasnije.


Nezadovoljni tempom prenosa
nadležnosti


Bojan Kostreš ističe da LSV nije zadovoljna dosadašnjom brzinom prenosa nadležnosti, dodajući pri tom kako krivica leži na obe strane, i u pokrajinskoj i u republičkoj administraciji.
– Ne može se napadati samo republička vlast zato što sve nadležnosti nisu preuzete, kada pokrajinska administracija nije agresivnija u njihovom preuzimanju – ističe Kostreš. Zamenik predsednika LSV kaže da je osnovni problem u tome što ne postoje izvori za finansiranje tih nadležnosti. On je ukazao i da bi preuzimanje nadležnosti bez novca za njihovo finansiranje zapravo bilo preuzimanje prazne ljušture.

Pošteniji proporcionalni sistem
i više izbornih jedinica


Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš smatra kako bi najave da će u ovoj godini biti izmenjeni izborni zakoni mogle da se tumače kao nečije namere da se sistem podešava u skladu s političkim potrebama.
- Ukoliko se sve partije u Srbiji zalažu za promenu izbornog zakona, onda mislimo da bi trebalo pribeći izmenama u pravcu uvođenja proporcionalnog sistema, koji podrazumeva nekoliko izbornih jedinica na teritoriji države, od sedam do devet. LSV je za sistem koji doprinosi većoj reprezentativnosti, ali i ravnomernoj teritorijalnoj zastupljenosti – istakao je Kostreš. On je upozorio i da je očigledno da dve najveće stranke žele potpunu dominaciju, ali da je pluralizam u Srbiji korisniji i da će nadjačati.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...