Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comRadoje Cvetkov

Radoje Cvetkov je rođen 25. januara 1948. godine u Novom Sadu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Arhitektonski fakultet završio je u Beogradu, u klasi profesora Uroša Martinovića 1973. godine. Nakon diplomiranja pa sve do danas bavi se projektovanjem objekata visokogradnje. Još kao apsolvent 1973. godine zaposlio se u projektnom birou Stambenog preduzeća, da bi do 1990. godine radio još i u projektantskim kućama „Urbis“, „Veduta“, „Ingrad“, projektantskom birou Zavoda za fizičku kulturu i „Panonijainženjering“. Od 1990. godine prelazi u privatnike i osniva sopstveni arhitektonski biro „C&S“ – Cvetkov u Novom Sadu. Član je Društva arhitekata Novog Sada (DANS) i Udruženja primenjenih umetnika Vojvodine (UPIDIV). Dobitnik je nekoliko nagrada – pokrajinske „Borbine“ nagrade za arhitekturu 1979. godine, za projekat Bloka A-4 na Novom naselju, nagrade Oktobarskog salona 1982. godine za enterijer i nagrade Zavoda za zaštitu spomenika kulture za enterijer kafea „Matica“ u Novom Sadu. U svojoj arhitektonskoj praksi izradio je više kolektivnih stambenih zgrada u Novom Sadu, oko 30 individualnih rezidencijalnih i vikend-kuća u Novom Sadu i okolini i preko 50 enterijera ugostiteljskih, poslovnih i turističkih objekata u Novom Sadu. Među najznačajnijim svakako su zgrade „Dalton“ na Bulevaru oslobođenja i banke „Sosiete general“ u Železničkoj ulici u Novom Sadu.
Takođe, Cvetkov je projektovao i Dom kulture u Vrbasu, fudbalske stadione u Sjenici i Lučanima, kao i enterijere hotela „Leopold“ na Petrovaradinskoj tvrđavi, „Prag“ u Beogradu, „Novi Sad“ u Novom Sadu, te ulaz i centralni hol novosadskog hotela „Park“.
Cvetkov je simpatizer Lige još od 1990. godine, a član stranke postao je 2009. godine. Trenutno je predsednik Saveta LSV za urbanizam i graditeljstvo i član Glavnog odbora stranke u tom svojstvu. Radio je na stručnoj analizi i koordinirao rad saveta LSV na primedbama povodom usvajanja Prostornog plana Republike Srbije i Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine.
Od 1996. do 2000. godine bio je član Izvršnog odbora Skupštine grada Novog Sada zadužen za oblast urbanizma, stanovanja i zaštite životne sredine. U vreme njegovog mandata urađen je najveći broj regulacionih planova dotad i Generalni urbanistički plan grada od 2000. do 2021. godine, čime je uveden red u planiranje razvoja grada. Pored toga, na njegovu inicijativu formirana je gradska pešačka zona i krenulo se s urbanim uređenjem grada i postavljanjem klupa, ogradica oko travnjaka, kandelabara i slično. Cvetkov je 2000. godine izabran za člana pokrajinske vlade u senci zadužen za urbanizam.
U mladosti se bavio plivanjem i vaterpolom u plivačkom i vaterpolo klubu „Vojvodina“. Oženjen je i ima dvoje dece.

 
Share
FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...