Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comMilijarde dinara za vojvođansku infrastrukturu i poljoprivredu

NOVI SAD – Kroz više desetina konkursnih procedura za podsticanje razvoja ruralnih područja, proteklih sedam godina u vojvođansku infrastrukturu i poljoprivrednu proizvodnju uloženo je nekoliko milijardi dinara bespovratnih sredstava – kaže za Slobodnu Vojvodinu pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Daniel Petrović. Osim toga, aktivnim učešćem u projektima lokalnih zajednica, koje su pokazale inicijativu, postignut je napredak u informisanju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje.Ulaganja u mlade snage

Pored toga, Sekretarijat je i ove godine organizovao konkurs za dodelu stimulansa staračkim domaćinstvima koja su u 2011. godini izdala svoja zemljišta u zakup. Prvenstveno su dobre stimulanse dobila domaćinstva koja su svoju zemlju dala u zakup mladim osobama.
– S obzirom na to da delovanje ovog Sekretarijata obuhvata verovatno najširu ciljnu grupu, mislilo se na budućnost agrara u Vojvodini, ali i na vremešne paore čija zemlja zaslužuje mlađe generacije u snazi i volji da se bave poljoprivredom. Tako je i ove godine sproveden postupak dodele sredstava, po osnovu javnog oglasa, za obradivo poljoprivredno zemljište koje je dato u zakup mlađim licima – kaže Petrović. Prema njegovim rečima, kriza je naterala mnoge građane i građanke Vojvodine da se okrenu poljoprivredi, a s druge strane stariji poljoprivrednici nemaju snage, ali ni volje da rade.
– Zato je ovaj potez Sekretarijata za rezultat imao izuzetan odziv gazdinstava čiji su vlasnici premašili 65. godinu života, a koji su svoju zemlju dali u zakup mlađim licima. Javni oglas je bio aktuelan dva meseca, tj. do kraja septembra, a primljeno je oko 3.000 prijava koje konkurišu za korišćenje sredstava u ukupnom iznosu od 100 miliona dinara – rekao je Petrović.

Pomoć penzionerima


– Podnosioci zahteva, koji ispunjavaju uslove, imaće pravo na korišćenje sredstava u visini do 6.000 dinara po hektaru godišnje, ako su zemlju u zakup dali osobi koja je nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva (RPG) i nije starija od 60 godina – kaže Petrović. On dodaje da će staračka domaćinstva koja su svoju zemlju dala u zakup vlasnicima registrovanih domaćinstava, koji su stariji od 40 godina, a pritom su i vlasnici obradivog zemljišta koje se graniči sa zemljištem koje se daje u zakup, dobiti 8.000 dinara. Najveći stimulans od 10.000 dinara po hektaru godišnje dobiće staračka domaćinstva čiju zemlju su uzele u zakup osobe koje nisu starije od 40 godina i koje su ujedno i vlasnici poljoprivrednog zemljišta koje se graniči sa zemljištem koje se daje u zakup. Za razliku od prošle godine kriterijumi ovog oglasa prošireni su i na poljoprivrednike penzionere s invalidskom penzijom koji su ove godine svoju zemlju dali u zakup. Njima ova nadoknada prošle godine nije bila omogućena.

 

Petrović uvećao budžet


Zahvaljujući zalaganju Daniela Petrovića, vojvođanski budžet je sada u znatnoj meri posvećen i poljoprivredi. Dok je Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspolagao s nešto više od 300.000 dinara pre sedam godina, ono sad raspolaže s preko pet milijardi dinara.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...