Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDobri međunacionalni odnosi

NOVI SAD – Pokrajinski organi i LSV osudili su sve incidente sa mogućim nacionalnim prizvukom od početka godine. Podsetimo, u Subotici je, tokom obeležavanja pravoslavnog Badnjeg dana, prema pisanju medija, ispred hrvatskog konzulata u Subotici nekolicina ljudi je uzvikivala šovinističke parole. Nešto kasnije, 24. januara primećeno je da su nepoznati počinioci u Čurugu odneli spomen-krst podignut u spomen Mađarima koje su 1944. i 1945. godine ubile komunističke vlasti. Policija je u međuvremenu podnela krivične prijave protiv dvojice maloletnika iz Žablja zbog sumnje da su odgovorni za tu krađu. Početak februara obeležili su i brojni antisemitski grafiti u Somboru, usmereni protiv Jevreja i Roma. Počinioci su uhapšeni, isto kao i vinovnici napada 10. februara.na autobus u Sremskim Karlovcima koji je dovezao hrvatske karatiste na evropsko prvenstvo..
Predsednik Civilnog udruženja Mađara u Vojvodini za prava manjina „Argus“ Antal Bozoki za naš list tvrdi da međunacionalne odnose ne treba ocenjivati samo kroz incidente, nego da u obzir treba uzeti ostvarivanje prava nacionalnih zajednica.
Potpredsednik Vlade AP Vojvodine Dušan Jakovljev slaže se sa ovim ocenama i predočava:
– Obuhvat dece iz manjinskih zajednica u osnovno i srednješkolskom uzrastu školovanjem na maternjem jeziku ide i do 80 procenata. Isto važi za informisanje, kulturu upotrebu jezika i pisma.  Jakovljev podseća da su osnov za ovako dobro stanje deklaracije i rezolucije Skupštine APV iz 2002. godine. Tada su pripadnici nacionalnih zajednica pozvani da se vrate u zemlju i pokrajinski parlament se ogradio od zločina nad folksdojčerima, Mađarima i Hrvatima. 
On ocenjuje i da treba brže podizati optužnice prema stvarno učinjenim krivičnim delima koja narušavaju ovakve odnose da bi se izbegle spekulacije i zloupotrebe.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...