Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZašto je zaboravljen vojvođanski astal šaren

NOVI SAD – Slovački i sremski kulen, kobasice, pita bundevara, makovnjača, mokrinski sir, somborski sir, šunka, nasuvo, riblje čorbe i gulaši, sos od mirođije, dudovača... Samo su neki primeri autentične vojvođanske hrane koji su zaslužili mesto u reklami Turističke organizacije Srbije – kaže za Slobodnu Vojvodinu direktor Turističke organizacije Vojvodine Gvozden Perković. Podsetimo, reklama pod nazivom „Soulfood Serbia“ Turističke organizacije Srbije (TOS), koja se nedavno pojavila u medijima, prikazuje našu zemlju kroz hranu koja je tipična za određene njene delove. Problem je, međutim, što je iz Vojvodine prikazan samo futoški kupus!Reakcija na Fejsbuku

Najbolji primer kako su građani i građanke Vojvodine reagovali na ovu reklamu jeste jedna slideshare prezentacija pod nazivom „Šta se sve može pojesti u Vojvodini osim futoškog kupusa i sarmi“, koja se pojavila na Fejsbuku. U njoj su pored već pomenutih nabrojana još neka od jela koja se ne mogu preskočiti, a prikazuju Vojvodinu, kao što su: sos od višanja, gomboce, vojvođanska vina, ali i nedeljna supa s knedlama, i to tačno u podne. Prezentaciju je za svega nekoliko dana pogledalo više od 4.500 ljudi, a dobila je i više od 4.000 „lajkova“.

Nisu se ni sa kim konsultovali

– Svaka čast kupusu, jer je to postao dobar proizvod za izvoz i na njemu se može dobro zaraditi, ali staviti samo kupus kao sinonim za hranu u Vojvodini mislim da ne stoji – kaže Perković. Kao primer šta o tome misle Vojvođanke i Vojvođani on je naveo anegdotu s nedavnog predavanja studentima turizma na PMF-u u Novom Sadu koji su ga pitali za mišljenje o tom spotu.
– Odgovorio sam kontrapitanjem koga od njih kupus asocira na Vojvodinu? Odgovor koji sam dobio bio je opšti smeh u sali. To je, po meni, najbolji odgovor na ovaj spot – kaže Perković. On je ocenio da je ova reklama ipak dobra ideja, pošto je hrana veliki turistički potencijal Srbije, i Vojvodine pogotovo, ali je dodao kako je trebalo se da kolege iz TOS-a ipak konsultuju s njima.
– Mi smo u saradnji s profesorima novosadskog PMF-a izdali Gastronomski vodič Vojvodine i da su samo njega konsultovali, došli bi na ideju šta još da ubace u spot, mada ja mislim da kolege iz TOS-a znaju koje su to stvari – smatra Perković.
On je naveo i da s kolegama iz TOS-a dobro sarađuju, ali da je ovog puta napravljen propust i da to treba reći.

Reklame i brošure


Prema njegovim rečima, reklame ovog tipa su veoma važne za turizam Vojvodine i šteta je što nije bolje u njoj prikazana. Perković dodaje da je poslednjih nekoliko godina pregovarano sa CNN-om da se napravi reklama o Vojvodini, ali da taj dogovor na kraju nije finalizovan. On najavljuje da Turistička organizacija Vojvodine planira da naredne godine, u zavisnosti od sredstava, izda jednu brošuru koja bi obuhvatila sve salaše, etnokuće, čarde i vinske podrume u Vojvodini, kao i hranu i pića koja se tamo mogu probati.

 

Bolje plasirati naše proizvode


Gvozden Perković kaže da se velika raznovrsnost hrane u Vojvodini mora naći i na jelovnicima ugostiteljskih objekata širom pokrajine, i to ne samo u konobama, restoranima ili salašima nego i u najelitnijim hotelima.

– Najbolji primer je Portugal, gde u elitnim i nešto manje elitnim restoranima na stolu uvek stoje riblja pašteta, malo pršute, sir i masline, koji su sinonim za tu zemlju. To se ne naplaćuje, nego služi da se besplatno proba. To je pravi marketing – smatra Perković.


Razočarani


Iako je nemoguće obuhvatiti čitavu Vojvodinu i svu njenu autentičnu hranu, na nekoliko narednih primera lako se može zaključiti da su ljudi širom Vojvodine nezadovoljni sadržajem reklame „Soulfood“, posebno u mestima koja su poznata po pojedinim proizvodima.


A Kulen?


Karol Werle kaže za Slobodnu Vojvodinu da u Bačkom Petrovcu, koji je širom Evrope i sveta poznat po najkvalitetnijem kulenu, nikome nije jasno kako se taj proizvod nije našao u ovoj reklami. – Mislim da je reč o nepoznavanju vojvođanskih brendova i potencijala – zaključio je Werle.


Kobasice?


Da je reč o propustu i nepoznavanju Vojvodine slaže se i Aleksandar Jojkić, koji živi u Turiji, nadaleko poznatoj po svojoj kobasicijadi.

– U najmanju ruku sam razočaran. Turijska kobasicijada se održava već 27 godina uzastopce i, ako ništa drugo, u ovoj reklami je moralo biti barem nekoliko sekundi mesta da se predstavi kobasica sa kojom svake godine rušimo svetski rekord za jedan metar – smatra Jojkić.


Ludaja?


Miloš Šibul smatra da nije smela biti zapostavljena ni kikindska pita s ludajom, koju neki znaju kao pita bundevara.

– Kikinda ima raznovrsnu hranu, ali se može reći da je najpoznatija po proizvodima od ludaje, među kojima je pita sa ludajom najpoznatija. Mislim da su oni koji su je probali s pravom razočarani što nije dobila zasluženo mesto među proizvodima koji predstavljaju Srbiju – kaže Šibul. 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...