Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comI van sezone jeftino voće i povrće

NOVI SAD – Montiranje rashladne i stalažne tehnike u hladnjači na Najlon pijaci napreduje iz dana u dan. Mada je rok za završetak radova 10. decembar, ukoliko ne bude snega, poljoprivredna roba bi već ovih dana mogla početi tamo da se skladišti, najavio je direktor Javnog komunalnog preduzeća „Tržnica“ Dušan Bajić.


Isključivo veleprodaja

Kako je Bajić ranije rekao za Slobodnu Vojvodinu, „Tržnica“ je procenila da će tržničarska delatnost u narednom periodu opadati jer će jačanjem države nestajati robni delovi na pijacama. Od tih robnih delova oni sada imaju prihod od 23-24 odsto i to će morati sami da zarade. On je napomenuo i da „Tržnica“ ovom investicijom ne želi da uđe u maloprodaju, da ne bi bila konkurencija svojim zakupcima tezgi, nego isključivo u veleprodaju.
– Mi robu možemo kupiti po nižim cenama i boljim uslovima plaćanja i čuvati je u hladnjači, a kasnije je prodati po nešto višim cenama. Samo to skladištenje je automatska zarada – kaže direktor „Tržnice“.

Najviši standardi


Rashladna hala na Najlonu, koja će imati uslove za skladištenje oko 600 tona voća i povrća, predstavlja najveću ovogodišnju investiciju „Tržnice“. U izgradnju hladnjače uloženo je 12 miliona dinara, dok je za opremu izdvojeno šest i po miliona.
– S obzirom na to da prilikom nabavke mašinske i skladišne tehnike vodimo računa o standardima nosivosti, zaštite i HASAP standardu, koji je jedan od najrigoroznijih kada je u pitanju hrana, u hladnjači ćemo skladištiti sve vrste hrane. S druge strane, u toku naredne godine i naše preduzeće će se osposobiti za veletrgovinu poljoprivrednih proizvoda kako bismo mogli da nadomestimo prihode koje gubimo zbog odumiranja robnog dela pijaca – predočio je Bajić, ovih dana.

Interes nije samo zarada


Dušan Bajić kaže da će nakon izgradnje hladnjače „Tržnica“ u avgustu moći da kupi paradajz po veoma niskim cenama, a da ga za nekoliko meseci proda za mnogo više novca, ali i napominje da „Tržnici“ u ovom poslu nije samo važna zarada.
– Nećemo mi to voće i povrće ni kasnije prodavati po punoj tržišnoj ceni, jer nam nije samo interes da zaradimo. Oni će biti znatno jeftiniji, ali ćemo napraviti selekciju dve do tri pijace, jer ćemo prodajom jeftinog voća i povrća tamo dovući kupce i za drugu robu i dići promet pijace – kaže Bajić.

Cenovnik na odobrenje


Cena izdavanja prostora u hladnjači na Najlonu zavisiće od perioda na koji zakupac želi da odloži svoju robu i od dodatnih usluga, kao što je transport robe.

– Donećemo zvanični cenovnik koji će Upravni odbor „Tržnice“ usvojiti, a potom Gradsko veće treba da da saglasnost – kazao je Dušan Bajić.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...