Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPuna korpa zaboravljenih obećanja

SUBOTICA – Četiri godine nakon prethodne predizborne kampanje u Subotici, krajnje je vreme da se sumira šta je sprovedeno od predizbornih obećanja.
Iako je najavljivano da će sve što je prethodnih godina započeto biti i završeno, četiri godine posle, vladajuća koalicija okupljena oko Demokratske stranke donosi odluku da se od jednih kapitalnih investicija odustane, da se druge bar preispitaju, a treće ostave na milost i nemilost višim instancama u Beogradu. I kao da to sve nije dovoljno – da se započnu neke nove.

Ne rasipati resurse


Prvi projekat od kog se odustalo jeste izgradnja kompleksa zatvorenih bazena u Dudovoj šumi pod obrazloženjem da se radi o megalomanskom projektu u koji je dosad uloženo mnogo sredstava, te da obezbeđenih 536 miliona dinara nije dovoljno da se ta investicija završi jer fali minimum još toliko. Zato je Skupština grada na vanrednoj sednici održanoj 27. oktobra donela odluku da se postojeća sredstva preusmere u izgradnju novog zatvorenog bazena na Prozivci.
– Sve što se događa u vezi sa odustajanjem od ove investicije jasno upućuje na to da se radi o predizbornom marketinškom potezu, što su građani, uvereni smo, prepoznali. Naš stav po tom pitanju vrlo je jasan: sve započeto, mora da se završi. U suprotnom, i ono što je do sada uloženo, ne samo novac već i napor i vreme, biva obesmišljeno, a nismo u prilici da se resursi na takav način rasipaju – ističe predsednik Gradskog odbora LSV Subotica Veljko Vojnić.

Bolja upotreba para


Argument da je nasleđeni projekat kompleksa zatvorenih bazena u Dudovoj šumi loš, te da je najracionalnije da se od njega odustane i napravi novi ne može se prihvatiti, smatra Vojnić.
– Racionalnom se može smatrati odluka da se nedovršena investicija učini održivom, eventualno privede nekoj drugoj nameni. Još racionalnija bi bila odluka da se obezbeđena postojeća sredstva preusmere u rešavanje ogromnih komunalnih problema s kojima Subotica kuburi decenijama. Dovoljno je reći da četiri naselja nemaju organizovano vodosnabdevanje, da tek polovina grada ima kanalizaciju o kojoj vangradske mesne zajednice mogu samo da maštaju, pa da se u tom svetlu sagleda koliko je izgradnja bazena na Prozivci neracionalni prioritet – kaže on.

Pozorište stoji


Na istoj sednici Skupštine grada usvojena je i odluka da se zbog krize i nedostatka sredstava zaustave svi radovi na zgradi Narodnog pozorišta. Predloženo je da se postojeći projekat „težak“ više od 20 miliona evra izmeni – umesto tri da se gradi samo jedna pozorišna dvorana i manja kamerna scena, te da se zbog toga sve ono što je dosad urađeno a što se ne uklapa u viziju novog ukloni. Aktuelna lokalna vlast je u jednom momentu čak ozbiljno razmatrala mogućnost da postojeću armiranobetonsku konstrukciju, u koju je dosad uloženo tri miliona evra, sravni do temelja. Od te ideje se ipak odustalo, a rešenje je pronađeno u zaustavljanju svih radova do momenta dok se za nastavak izgradnje Narodnog pozorišta ne steknu povoljniji uslovi. Recimo za kraj i da je nedavna pogibija dvojice snimatelja, koje je usred centra grada pregazio teretnjak, navela Subotičane da se zapitaju da li se ta teška tragedija mogla izbeći da je zaobilaznica na koju se čeka više od 20 godina bila gotova.

Kostur od pola veka


Betonski skelet pored Otvorenog univerziteta u Subotici, popularno nazvani kostur, tamo stoji gotovo pola veka i malo ko sa sigurnošću može da kaže šta je ta investicija uopšte trebalo da bude. Na poslednjoj sednici Skupštine grada održanoj 17. novembra odbornici su usvojili odluku o rušenju istog tog kostura, a na njegovom mestu izgradiće se novi objekat namenjen kulturnim sadržajima. Rokovi nisu precizirani.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...