Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZaustavljena godišnja registracija traktora

NOVI SAD – Obavezna godišnja registracija traktora biće ukinuta, dogovoreno je 8. decembra na sastanku zamenika predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojana Kostreša s ministrima poljoprivrede i policije Dušanom Petrovićem i Ivicom Dačićem. S dogovorom Kostreša, Petrovića i Dačića ujedno je krunisana osmomesečna kampanja LSV „Stop godišnjoj registraciji traktora“, u kojoj je za tu inicijativu u 200 vojvođanskih mesta prikupljeno 30.000 potpisa.

Dolazili u situaciju da
prodaju nešto od opreme


Podsetimo, poljoprivrednici su do novog Zakona o bezbednosti saobraćaja traktore registrovali kao radnu mašinu, poput bagera ili buldožera, trajnom
registracijom, a onda su im se troškovi višestruko povećali.
Kada je 8. aprila pokrenuta akcija LSV, poljoprivrednik iz Bačkog Monoštora Darko Periškić izjavio je za Slobodnu Vojvodinu da je obavezna, godišnja registracija traktora još samo jedan u nizu nameta kojima se još dodatno osiromašuju već dovoljno siromašni poljoprivrednici.
– Jednostavno, dolazimo u situaciju da ćemo morati da prodajemo nešto od opreme da bismo registrovali traktore neophodne za rad – kazao je on.

Lakši tehnički pregled

Na konferenciji za novinare u Palati Srbija Kostreš nije krio zadovoljstvo zbog činjenice da su ministri usvojili inicijativu Lige da dođe do promene Zakona i da se registracija traktora vrši samo jednom, po kupovini traktora, a ne svake godine, kao što je to bio slučaj. Kostreš je rekao i kako je dogovoreno da se u Zakonu o bezbednosti saobraćaja razreši i pitanje tehničkog pregleda traktora.
– Nadležno ministarstvo će pomoći da se tehnički pregledi mogu vršiti organizovano po mestima ili po opštinama, tako da se i tu smanji trošak tehničkog pregleda poljoprivrednih mašina – kazao je Kostreš. Dogovorena je i uredba koja bi olakšala poljoprivrednicima da mogu da dokažu vlasništvo nad mehanizacijom starijom od pet godina jer su mnoge firme, kod kojih je ta mehanizacija kupovana, prestale da postoje ili je ta dokumentacija zagubljena. Kostreš je naveo i da je upućena zajednička inicijativa Ministarstvu finansija da se i u oblasti osiguranja traktora pronađe neko rešenje. On je istakao da je ovo dobar primer saradnje poslaničke grupe i republičkih ministarstava, te da će prihvatanje ovog predloga biti pokazatelj kako se jedna dobra ideja može sprovesti na korist svih.

Grubanov: Za svaku pohvalu

– Ovo rešenje koje je LSV isposlovala za poljoprivrednike za svaku je pohvalu i to je upravo ono što sam ja uvek tvrdio da se poljoprivredi može puno pomoći i dobrim zakonima, a ne samo dodatnim davanjem novca – kaže za Slobodnu Vojvodinu predsednik Udruženja poljoprivrednika „Paori“ u Crepaji Miroslav Grubanov. On je rekao i da pozdravlja sve ovo što je Liga uradila tim pre jer će poljoprivrednici sada moći da svoj novac usmere u mnogo korisnije namene – u proizvodnju.


Zakon uskoro u parlamentu


Bojan Kostreš je, nakon sastanka u Beogradu, rekao kako je s ministrima Dačićem i Petrovićem dogovoreno da MUP uputi Skupštini ovaj Predlog zakona zato što, pored navedenih izmena, oni žele da uvedu još neke novine u vezi sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja.

– Očekujem da će predsednica Parlamenta ovaj zakon što pre uvrstiti u proceduru, i nadam se, ako to ne bude do kraja ove godine, da će zakon biti usvojen samim početkom sledeće godine – rekao je Kostreš. On je dodao da su nove tablice počele da se uvode negde u septembru 2010. tako da do kraja 2011. godine svakako svi moraju da registruju traktore kako bi dobili nove.

– A posle toga, već od sledeće godine, to neće biti slučaj, nego će obaveza biti samo registracija traktora kada se kupi – naveo je Kostreš.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...