Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comŠteta na 100 kuća!

ELEMIR – Podzemne vode ove zime zadale su mnogo muke ljudima u srednjem Banatu, ali je, barem po prvim informacijama, najgore prošao Elemir.
Grad Zrenjanin je 8. novembra proglasio elementranu nepogodu od poplava i podzemnih voda zbog toga što je, u gotovo polovini od  22 naseljena mesta u njegovom sastavu, zabeležena šteta u manjem ili većem obimu. Od tada do danas, samo u Elemiru, mestu sa nešto manje od 5000 stanovnika, zabeležena je šteta na oko 100 kuća! A, kada tu posao oko evidentiranja štete bude okončan, popisivači idu u Melence, Lukićevo, Lazarevo, Mužlju, Aradac, Banatski Despotovac...

Ne pamte podzemne vode

Kada su reporteri Slobodne Vojvodine stigli, Elemir je bio pust. Tek poneko prođe niz ulicu, gledajući svoja posla. Friško iskopani kanali za odvodnjavanje u većini ulica i gomile crne zemlje su prvo što primetite kada uđete u Elemir. Voda se iz kuća polako cedi u kanale, ali je nivo u njima još nizak. Više vode se očekuje na proleće, kad odmrzne. Meštani, ponosni Banaćani, nevoljno pričaju o muci koja ih je snašla. Kažu tek toliko da se samo najstariji u selu sećaju prethodnih problema sa podzemnim vodama. Doduše, ne mogu da se dogovore jel’ to bilo 1941. ili 1942. godine? Uglavnom, jako davno.

Da joj je bar kamp kućica...

U ruševini jedne kuće starica skuplja stvari i iznosi ih na gomilu u višem, suvljem  delu dvorišta. Njoj se srušila čitava fasada. Po instrukcijama nadležnih postavila je daske na trotoar i obeležila da je tuda zabranjen prolaz, da se neko ne povredi ako kuća nastavi da se ruši. Prilazimo i pitamo za zdravlje. Zove se Nada Mihajlov i 12. februara je napunila 69 godina. Čestitamo joj rođendan uz želju da sledeći dočeka sa krovom nad glavom.
– Kuća mi je pala tokom noći. Čula sam da puca i ustala. Kad sam izašla, počela je još jače da puca i - urušila se. Sad izvlačim šta mogu od stvari, da ih operem – priča Nada. Pošto nema nikoga od porodice, u nesreći joj se našao komšija preko puta.
– Sad se i kod njega ruši kuća, pa ne znam gde ću – kaže starica. Nada Mihajlov se nada i da će kao pomoć dobiti kamp kućicu, pa da spava u njoj, kraj svoje kuće. Prelazimo ulicu, do komšije. Zove se Ostoja Raković i objašnjava da je to zapravo kuća njegove tašte u koju je primio par ljudi, ali da je i ona sada počela da se ruši od vode. 
– Sada sam taštu doveo kod mene, dok ne vidimo šta ćemo. Ali ona hoće da se vrati. Ne znam šta ću – kaže Ostoja, odmahuje rukom i odlazi do majstora da vidi šta još može da se uradi.

Sama sa nepokretnom majkom

Par ulica dalje, još jedna obeležena kuća, ali sa ulice se ne bi reklo da je pretrpela ozbiljno oštećenje. Ipak,  pogled na dvorište, a pogotovo unutra jasno pokazuje da ona više nije bezbedna za stanovanje. Tu žive pedeset sedmogodišnja Milena Krčmar i njena osamdeset sedmogodišnja nepokretna majka. Milena se tu i rodila. I njoj je kuća krenula da se ruši tokom noći. Od krova.
– Samo sam videla daske na tavanu, odvojio se deo krova i samo se srušilo. Ja sam baš spavala u toj sobi i kad je krenulo da puca, pa sam brzo izašla. Majka je spavala u svojoj sobi, pa sam je sklonila u ovu kuhinju, iako je u stvari cela kuća pukla – objašnjava ona i pokazuje pod koji se podelio na pola duž cele kuće. Sklonile su se kod prvog komšile koji ima noviju kuću.
– Pomogli su nam i smestili nam stvari koje smo spasli. Sad kod njih spavamo, a danju budemo u svojoj kući – priča Milena

Iskopano tri kilometra kanala

Odlazimo do mesne zajednice, a sekretar Dragiša Cukić objašnjava da je palo 15-ak, mahom starijih kuća.
– Imamo jedno 20-30 kuća sa većim oštećenjima i još 40 do 50 sa manjim. Ali, problem je što se voda pojavljuje i u suterenima novih kuća – navodi Cukić. Kaže da ugroženih ima stotinak dodajući da su se ti ljudi uglavnom snašli tako što su smeštaj našli kod rođaka i komšija. Cukić dodaje da je do sada iskopano 3000 metara kanala po selu, kako bi se snizio nivo podzemnih voda, a da se planira izgradnja jednog kanala koji bi sav višak vode izvukao iz sela ka kanalu DTD, pa na kraju u Tisu, udaljenu nekih 7-8 kilometara.
– Od pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dobili smo tri miliona dinara za taj posao. Pomaže nam i Direkcija za izgradnju grada Zrenjanina – kaže Cukić. On upozorava i da će se problemi nastaviti na proleće, kada otopli, pa se odmrzne voda koja je ušla u zidove. Ali, za sada im je prioritet da zbrinu sve oštećene i da pomoć, kada stigne, pravično bude podeljena.

 

Zrenjanin daje pet miliona dinara


Predsednik Gradske komisije za elementarne nepogode i procenu štete Tibor Vaš, kaže za Slobodnu Vojvodinu da Grad Zrenjanin poslednjih par godina ima sve veći problem sa podzemnim i atmosferskim vodama. Ovih dana bi konačno trebalo da bude završen kompletan izveštaj o šteti u Elemiru, i tek će se onda znati prave razmere ove katastrofe. Tek onda će moći i da se konkretno pomogne oštećenima.
– Interventno je odobreno dva miliona dinara, koji su preusmereni od komisije za naftnu rentu, a taj iznos ćemo povećati na pet miliona. Delićemo građevinski materijal jer ne želimo da oštetimo nikog, ali bi smo i da izbegnemo zloupotrebe – navodi Vaš, dodajući da će princip sproveden u Elemiru, biti zatim primenjen i u ostalim mestima zahvaćenim visokim podzemnim vodama. Vaš upozorava da bi od aprila mogli da se očekuju novi problemi, a reč je o poplavljenom poljoprivrednom zemljištu, zbog čega možda neće biti moguće obaviti setvu na vreme. A to bi, po Vašovim rečima, bila nova nesreća za ljude koji se ovde pretežno bave zemljoradnjom. 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...