Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvodini preti potop!

NOVI SAD – Gotovo četvrtina poljoprivrednih površina u Vojvodini, odnosno, gotovo 500.000 hektara, kako upozoravaju stručnjaci, ugroženo je visokim nivoom podzemnih voda, kao i padavinama, a ovakva situacija, mogla bi da umanji prinose, posebno ozimih useva, i do 40 odsto. O kakvom je problemu reč, najbolje govori podatak „Voda Vojvodine“ da je u Pokrajini, u poslednjih nekoliko meseci, palo 1.200 milimetara kiše i snega, a to je znatno više od godišnje količine padavina. Aleksandar Nikolić, pomoćnik direktora „Voda Vojvodine“ za tehnička pitanja rekao je nedavno za Večernje novosti da su padavine bile tako intenzivne, da je, u nekim područjima beležen i nivo od 200 milimetara kiše ili snega.
Pretnja na 85% vojvođanskog zemljišta
- Treba imati u vidu da problema sa podzemnim vodama može da bude na 85 odsto zemljišta u Pokrajini, a da trenutno, kritičnu situaciju imamo u centralnom Banatu i u delovima oko Novog Sada, koji imaju najnižu nadmorsku visinu u pokrajini - ističe Nikolić. - U celoj Vojovodini, prevlaženo je 20 odsto obradivog zemljišta, a pod vodom je oko četiri odsto površina. Upravo zato, dodaje Nikolić, i dalje je u pogonu 70, od ukupno 155 crpnih stanica, na oko 20.000 kilometara kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje. - Nadamo se da ćemo uspeti da ispumpamo višak vode iz kanala u doglednom vremenu. Poznato da su najkišniji meseci kod nas upravo april i maj, koje moramo dočekati spremni - kaže Nikolić.
U Tordi ceo atar pod vodom
Miroslav Malešević, iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, upozorava za Novosti da ovakva situacija ugrožava, pre svega, njive sa mladom pšenicom, a, ako potraje, mogla bi i da ugrozi početak prolećne setve. Pšenicom je, kako ističe Malešević, zasejano samo 480.000 hektara, manje nego ikada, pa je, samim tim, ova kultura najugroženija, odnosno, ako prinos ne bude iznad proseka, mogli bismo da postanemo uvoznici najvažnije žitarice. Površinske i podzemne vode u ovom trenutku ugrožavaju više od 10.000 hektara oranica u opštini Žitište, ali i stotinak stambenih i pomoćnih objekata. Najkritičnije je u Tordi, gde je ceo atar pod vodom, a pšenica i ječam uništeni su na nekoliko stotina hektara.

Hitno ulagati u kanale I nasipe

A, iz JVP “Vode Vojvodine” upozoravaju da Pokrajini prete katastrofalne poplave ako država ne bude ulagala više novca u održavanje mreže odbrambenih nasipa na kanalima i rekama. Kako je nedavno upozorio glavni rukovodilac za zaštitu od poplava u Vojvodini Mirko Galonja, Vojvodini preti pravi potop,
– Neka mesta i naselja bila bi potopljena i nekoliko metara visokim nivoom vode, ako država ne počne ulagati više sredstava u održavanje zaštitnih odbrambenih nasipa na rekama i kanalimaVojvodine – rekao je Galonja na konferenciji za novinare, a prenela RTV. On je dodao da je optimalna suma za ovogodišnje održavanje odbrambenih nasipa u Vojvodini oko 560 miliona dinara (oko 5,4 miliona evra).

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...