Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comBulović pokazao da ne želi saradnju s demokratskom vlašću

NOVI SAD – Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović ostavio je 27. januara pismo upućeno patrijarhu Irineju na vratima Patrijaršije u Beogradu jer niko od prisutnih u Patrijaršiji nije želeo da to pismo primi. U tom pismu Jovanović je pozvao patrijarha da kaže jesu li stavovi koje je izrekao vladika Eparhije bačke Irinej Bulović stavovi koje podržava Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Sprečeni da polože cveće

– U proteklih deset dana, vladika Irinej Bulović iznosio je niz neistina, a jedna od najvećih je ta da Grad Novi Sad nije činio ništa da se zajednički održi komemoracija povodom 70 godina obeležavanja Novosadske racije – napisao je Jovanović.
Podsetimo, obezbeđenje SPC je 23. januara sprečilo Jovanovića, vojvođanske i gradske zvaničnike i pojedine ambasadore da uđu u prostor predviđen za zvanice tokom pomena žrtvama Novosadske racije. Kako je tada on rekao, mladići u belim mantijama, ukupno tridesetak njih, doslovno su ih fizički sprečili da uđu u prostor iza ograde predviđen za zvanice i – polože cveće. Pored njega, sprečeni su da uđu u taj prostor bili i gradonačelnik Igor Pavličić, potpredsednica pokrajinskog parlamenta Maja Sedlarević, kao i ambasadori Mađarske i Izraela Oskar Nikovic i Josef Levi. Jovanović je nakon toga iz protesta napustio pomen i vratio se na Kej žrtava racije nakon što je pomen bio završen. Maja Sedlarević je takođe napustila obeležavanje i nakon što se skup završio u tišini prišla i položila cveće.

Obezbeđenje u maskirnoj uniformi

Predsednik LSV Nenad Čanak 27. januara na svom nalogu na Tviteru postavio je fotografije pripadnika crkvenog obezbeđenja Eparhije bačke, koji je na pomenu žrtvama Racije ispod mantije nosio maskirnu uniformu. Fotografiju je nazvao „dokazom postojanja Irinejevih batinaša“.
– Militantnost Irineja Bulovića verovatno nije moguće slikovitije prikazati nego ovom fotografijom. Crkvena mantija navučena preko vojničke uniforme u ovom slučaju govori više od milion reči – rekao je Čanak, napominjući da ovo nisu jedine fotografije na kojima je zabeležena izvesna bliskost između crkve i uniforme. On je tada ocenio i da je „Bulović, kao nadležan za Eparhiju bačku, ovim nedvosmisleno pokazao da ne želi da sarađuje sa demokratskom vlašću, odnosno ni sa kim ko nije iz ’miloševićevskog’, radikalskog, a sada naprednjačkog miljea“. Čanak je rekao i da se Bulović „kao svaka kukavica zaklanja iza crkve“, i dodao kako insistira da se Sinod izjasni da li je odnos Irineja Bulovića prema gradskoj vlasti odvojen incident pojedinca ili on predstavlja i zvaničan stav SPC. On je podsetio da se SPC nijednom nije zvanično ogradila od bačkog vladike Irineja, niti se „izjasnila o njegovim prethodnim postupcima kada je prekidao pozorišne predstave, izmeštao Zmajeve dečje igre...“. 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...