Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvodina okovana snegom i ledom

NOVI SAD – Nevreme i veliki sneg koji je paralisao čitavu Srbiju napravio je velike probleme i u Vojvodini, ali su te vesti, kao i uvek – sporadične.
Do trenutka zaključenja ovog broja Slobodne Vojvodine čitava zemlja je blokirana sibirskom zimom, a od smrzavanja je ukupno umrlo 20 ljudi, od čega troje u Vojvodini. 

Strahote u Svilojevu, Kovačici i Novom Sadu


Kada je o Vojvodini reč, najpre je 7. februara u Svilojevu pored Apatina od hladnoće umro jedan 53-godišnjak. Dva dana kasnije u selu Padina kod Kovačice pronađena je mrtva jedna starija žena. Već 11. februara u Novom Sadu je pronađen čovek smrznut u polustojećem položaju.
Spasioci su davali maksimum. Novosadski vatrogasci su 9. februara u ataru kod Kaća spasli muškarca srednjih godina u lošem zdravstvenom stanju koji je bio zavejan na napuštenom salašu, dok su u Bečeju 12. februara spasioci pronašli i spasli jednu osobu i smestili je u Gerontološki centar. S druge strane, „Pres“ je 13. februara objavio da izveštaji Crvenog krsta Vojvodine ukazuju na to da se povećava broj zahteva za hranu, ogrev, zimsku odeću i obuću.

U Bečeju sve pod kontrolom


Prema novinskim izveštajima, najteža situacija u Vojvodini, nakon što je pao prvi veliki sneg, bila je u opštinama Bečej i Sečanj. Bečej je vanredno stanje na svojoj teritoriji proglasio još u subotu, 4. februara, a kako za Slobodnu Vojvodinu kaže predsednik Opštinskog odbora LSV i član opštinskog veća u Bečeju Pal Šandor, taj potez je doneo rezultate. Prema njegovim rečima, u toj opštini je sada situacija potpuno pod kontrolom, a gorivo za mehanizaciju obezbeđeno je u dogovoru s jednom benzinskom pumpom. Najprometnije ulice u Bečeju potpuno su prohodne, a u drugim mestima opštine u dosta su dobrom stanju. Šandor kaže i da su se mnoga preduzeća po proglašenju vanrednog stanja priključila akciji uklanjanja snega, a prvenstveno PIK „Bečej“ sa svojim mehanizacijom.
Gerontološki centar je obezbedio 18 dodatnih ležajeva za slučaj da nekoga treba evakuisati, a pored toga obezbeđen je i velik broj dodatnih obroka u narodnoj kuhinji, eventualno za starije ljude.
Opštinska vlast je za 110 porodica obezbedila po dva kubika drva u slučaju da ova zima bude još žešća. Na svu sreću, navodi Šandor, u domu zdravlja kažu da nije bilo nikakvih vanrednih situacija i da nije bilo povećanog broja ni preloma ni javljanja pacijenata. Jedini problem je otežan transport pacijenata, ali i to je rešeno tako što su mašine išle ispred ambulantnih kola. Čak su i osobe koje idu na dijalizu, uz male probleme, stizale na vreme.

Pomoć najstarijima u Sečnju


Kada je reč o Sečnju, predsednik Opštinskog odbora LSV Sečanj Marijus Živojin kaže za Slobodnu Vojvodinu da su se ligašice i ligaši dogovorili da svako, koliko može, pomogne svojim starijim komšijama, da očiste sneg ispred kuće i u svojim dvorištima, i da pripreme ogrev za ove hladne dane. U međuvremenu opštini Sečanj od Pokrajinskog štaba za vanredne situacije stigao je kamion sa 400 paketa osnovnih životnih namirnica, a šleper sa 30 kubika ogrevnog drveta u nedelju, 12. februara, nije mogao da stigne zbog loših meteoroloških uslova. Drva su dostavljena i za 250 porodica u Srbobranu.

Liga obezbedila drva za siromašne


U međuvremenu, Ligaši su širom Vojvodine u svojim mestima krenuli u borbu protiv snega i leda. Tako je, recimo, predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović pozvao Novosađane i Novosađanke da čiste sneg ispred svojih domova, kako bi grad bio prohodniji i bezbedniji, a ispred svoje zgrade i sam je očistio sneg. A nakon što su se stanovnici rubnih novosadskih nehigijenskih naselja, posebno naselja Veliki rit, požalili da su im jaka zima i veliki sneg pretvorili ionako težak život u, kako su kazali, pravi pakao i zatražili pomoć da prežive ovu zimu, reagovao je Gradski odbor LSV Novi Sad. Delegacija koju su predvodili potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović i funkcioneri Gradskog odbora LSV Novi Sad Aleksandar Kravić i Gojko Vujnović uručila je stanovnicima ovog naselja dva kamiona drva za grejanje kako bi im ovu tešku situaciju barem malo olakšali. Jovanović je tada najavio da će biti ostavljena i dodatna pomoć od 100 kubika drva koju su prikupili Crveni krst i Centar za socijalni rad. Nakon toga u Veliki rit je u nekoliko navrata dostavljena pomoć, kako u organizaciji Radija 021 i Društvenog centra, tako i u privatnoj režiji samih građana.

Lopate u ruke uzeli Temerinci,
Subotičani...


Temerinski omladinci i omladinke u nekoliko navrata očistili su više autobuskih stajališta u tom mestu, a zatim, u znatno masovnijoj akciji, očistili i utaban sneg na raskrsnicama u centru Temerina. Očišćen je prilaz pošti, kao i prilaz temerinskom Domu zdravlja. Dok su čistili utaban sneg kod Doma zdravlja, ligaši su našli mobilni telefon na parkingu i vratili ga zahvalnoj i presrećnoj vlasnici. Omladincima su se priključili i članovi opštinskog odbora, a pokrenuta je i akcija pomoći starim i nemoćnim osobama u obavljanju osnovnih kućnih poslova kao što su odlazak do prodavnice ili cepanje drva za ogrev. Kako je najavljeno, akcija će trajati dok sneg ne okopni. I u Subotici su na inicijativu LSVO čistili sneg u Mesnoj zajednici „Željezničko naselje“. Ligašice i ligaši, kojima su se spontano priključivali i građani ovog naselja, očistili su sneg na autobuskom stajalištu, javni prostor oko lokalne pijace kao najfrekventniju trasu pešačkog saobraćaja, ali i trotoare ispred kuća starijih sugrađana.Rusija smanjila za 20%

isporuku gasa Srbiji


Rusija je smanjila isporuke gasa Srbiji za 20 odsto, ali je direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović odmah poručio da i pored toga snabdevenost potrošača nije ugrožena. Rekao je da se sve nedostajuće količine gasa, što se tiče uvoza iz Rusije, supstituišu iz Banatskog Dvora. Međutim, ubrzo je izjavio i da su rezerve u Banatskom Dvoru takve da bismo uz postojeći tempo potrošnje gasa mogli da izdržimo još tri nedelje i da bismo onda morali tražiti gas u regionu.

Rekordno niske temperature koje su pogodile Vojvodinu 9. februara, a posebno Zrenjanin i Novi Sad, gde je ujutro izmereno oko minus 27 stepeni Celzijusa, najavile su, nažalost, nove probleme ove zime.

Elektrodistribucija „Novi Sad“ odlučila je da se zbog velike potrošnje smanji javno osvetljenje. Isključivana je dekorativna rasveta i 30% rasvete na glavnim saobraćajnicama u gradu. A Elektrovojvodina je takođe 9. februara najavila da, u skladu sa zaključkom Vlade Srbije, počinju isključenja s mreže industrijskih potrošača koji ne obavljaju delatnost od javnog značaja. Apeli za štednju električne energije bili su na snazi do zaključenja ovog broja. Inače, u čitavoj Srbiji deca su na raspustu do 20. februara, a 15, 16. i 17. februar neradni su dani i za sve ostale.

Zabrana plovidbe na svim rekama


Plovidba na svim unutrašnjim plovnim putevima u Srbiji od 9. februara je zabranjena. „Reke Dunav, Sava i Tisa zaleđene su i zbog toga je usledila i zabrana plovidbe. Sva plovila su obezbeđena i usidrena u zimovnike ili sidrišta u okviru lučkih akvatorija“, kazao je agenciji Beta pomoćnik ministra za infrastrukturu i energetiku Srbije Pavle Galić. Angažovana su dva ledolomca na Dunavu u hidroenergetskom sistemu „Đerdap“, kazao je on, a jedan od njih bi mogao biti upućen i uzvodno do Golupca. Moguće je, dodao je, angažovanje još dva ledolomca na toku Dunava kroz Vojvodinu, što je u nadležnosti Direkcije za vode Srbije.

Pankeri u kupaćem na -20


Panonski pankeri okupili su se 9. februara na Štrandu i proveli oko pola sata uz zaleđenu obalu Dunava, obučeni samo u kupaće gaće. Uživali su u standardnom „paketu aktivnosti“ na plaži – odmaranju na peškirima i picigenu na pesku. Prema njihovim rečima, organizovali su se, kao i svake godine, s namerom da se druže i razbiju zimsku monotoniju.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...