Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comStravično: U grobnicama se skrivali od zime

SUBOTICA – Sibirska zima u Subotici najteže je pogodila ilegalne migrante, koji se u javnosti nazivaju azilantima, a koji čekaju svoju priliku da preko granice uđu u Evropsku uniju. Slike polubosih ljudi okupljenih u manjim grupama oko vatre, pod jednim šatorskim krilom, u improvizovanom ilegalnom kampu nadomak gradske deponije šokirale su javnost. Reagovao je i Pokrajinski štab za vanredne situacije, koji je doneo odluku da se briga o azilantima koji se kriju na gradskoj deponiji poveri subotičkom Crvenom krstu. U prvom trenutku zbrinuto je 35 azilanata, koji su preseljeni na Palić, u nekadašnji restoran „Fontana“. Tamo sada imaju ćebad i dušeke na kojima spavaju.
Tačna evidencija o tome koliko ih ima ne postoji. Uglavnom se barata brojevima od nekoliko stotina migranata, mahom iz Pakistana, Avganistana, Somalije, Alžira, Egipta. Dok nije stigla pomoć, oni su živeli u nehumanim uslovima, a spas su čak tražili i na grobljima skrivajući se od zime u praznim grobnicama! Kako sami kažu, jedu kukuruz i šta uspeju da pronađu na deponiji, a noći, koje su najteže, provode u kućici od papira, koja im je bila jedini dom. Predsednik Skupštine Mesne zajednice „Bajnat“ Emil Dulić, na čijoj se teritoriji nalaze ovi ilegalni kampovi, kaže da je od marta prošle, 2011. godine ovaj problem počeo da biva alarmantan.
– Dok su imali novčanih sredstava, migranti su uglavnom bili smešteni po hostelima. Kako im je novac ponestajao, tako su počeli da nastanjuju prostor oko deponije, vreme provode u parku na Prozivci, a na lokalnom groblju, gde ima tople vode, održavaju ličnu higijenu. Od tada ih je sve više i više – kaže Dulić, inače član Izvršnog odbora LSV Subotica. Lokalno stanovništvo je u međuvremenu u više navrata zahtevalo da se bilo šta preduzme povodom toga, ali Subotica nema nikakve nadležnosti u ovoj oblasti. Srećom, sklonjeni su na Palić pre nego što se neko od njih smrznuo.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...