Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comU Vojvodini najviše alkoholičara među tinejdžerima

NOVI SAD – U Srbiji 37 odsto mladića i 14 odsto devojaka do 16 godina redovno pije, od čega najveći procenat čine 16-godišnjaci iz Vojvodine – pokazalo je istraživanje Instituta za mentalno zdravlje, koje je 15. februara preneo list „Pres“. Kako je navedeno, više istraživanja o štetnim navikama srednjoškolaca u Vojvodini pokazalo je da se omladina sve više druži s čašicom i da je ta pojava rasprostranjenija u Vojvodini nego u ostatku Srbije.Vikendom na stotine
pijanih maloletnika


Direktor novosadske Hitne pomoći dr Nenad Aracki kaže za Slobodnu Vojvodinu da i njegovo iskustvo, kao i iskustvo njegovih kolega, potvrđuje poražavajuću činjenicu da je kod maloletnika najkritičniji uzrast upravo 16. godina.
– Na svu sreću, nemamo intervencije kod alkohlisanih maloletnika svakodnevno, ali je vikendom situacija znatno ozbiljnija – kaže dr Aracki. Prema njegovim rečima, subotom i nedeljom u Hitnoj pomoći imaju minimum pet-šest teško alkoholisanih maloletnika, a na terenu ih vide mnogo više.
– Mislim da vikendom u Novom Sadu imamo na stotine alkoholisanih maloletnika i maloletnica, a da je situacija slična i širom Vojvodine. Svugde kuda odemo na teren jedna osoba je teško alkoholisana, a oko nje ima još mnogo onih koji su poprilično pijani ili su barem u manjim količinama koristili alkohol – kaže Aracki. Prema njegovim rečima, među maloletnicima kojima je potrebna intervencija Hitne pomoći bude i onih koji su u veoma teškom stanju – praktično u komi i potpuno nereaktivni.
– Najviše intervencija imamo u kafićima i na privatnim žurkama, a poseban problem su veliki koncerti i manifestacije, gde imamo dosta intervencija za veče – kaže naš sagovornik. Dešava se, govori Aracki, da pacijenti budu agresivni prilikom intevencije, pa lekari iz Hitne pomoći moraju da traže zaštitu policije.
– Tamo su svi alkoholisani, jedan više od ostalih, ali retko ko je trezan. Ti ostali su često verbalno agresivni, a dešava se i da nas fizički napadnu – kaže dr Aracki. On je napomenuo i da su alkohol i hladnoća veoma opasan spoj i da alkoholisane osobe mnogo lakše mogu da se smrznu od treznih.

Urušavanje porodice

Mr dr med. sci. Dragana Daruši, vlasnica Ordinacije opšte medicine SO-VIL i sudska veštakinja iz oblasti neurologije i psihologije kriminala, kaže za Slobodnu Vojvodinu da je kompletno društvo dovelo do urušavanja svoje osnovne jedinice – porodice, koja je model, uzor i autoritet deci i mladima, i da je to, između ostalog, dovelo i do porasta broja i stimulacije delinkventnog ponašanja maloletnika. Po tom modelu je razumljiv porast broja maloletnika koji konzumiraju alkohol. Ona takođe kaže da su zakonske regulative u ovoj oblasti veoma tanke i neobavezujuće, što ostavlja prostor detetu za razne manipulacije, a isto tako zakon nije regulisao ni obavezu rada sa psihologom ili u savetovalištima, što je u svetu redovna praksa kod osoba koje pate od alkoholizma kao jednog od oblika društveno neprihvatljivog ponašanja.
– Pritom rad školskih psihologa i u dispanzerima vrlo je ograničen i nezadovoljavajuć. Treba reći i da se roditelji često prave da ne vide šta se dešava jer je u našoj sredini i dalje sramota potražiti pomoć psihologa, a posle bude kasno – kaže naša sagovornica. Doktorka Daruši dodaje i da se danas mnogo govori o pravima deteta, a da se pritom gubi značaj odgovornosti i obaveze svih, pa i deteta. U svemu tome nije prepoznata granica pojmova vaspitne mere i zlostavljanja deteta.
– Došli smo u drugu krajnost da dete ne smete kazniti ili iskritikovati jer se to odmah tumači kao zlostavljanje, što je, po meni, potpunio deplasirano – navodi ona.
Doktorka Daruši kaže da je u njenoj parksi najmlađi pacijent imao 15 godina i da je još bio u osnovnoj školi.
– To dete je poticalo iz tradicionalne porodice u kojoj roditelji nisu razvedeni, ali su vodili savremen život i njima je bilo savim normalno da dete u tim godinama redovno izlazi. On je kasnije, pošto je maloletnik, dalje procesuiran na lečenje, a mi smo radili s njegovim roditeljima – kaže dr Dragana Daruši.

Kod devojaka
pijanstvo još teže


Dr Nenad Aracki kaže da je među alkoholisanim pacijentima polovina devojaka, koje su često mnogo teže alkoholisane od mladića.
– Prema mom iskustvu, kada se devojke napiju, to je pijanstvo teže nego kod mladića. Da li je reč o nekontrolisanom pijenju, mešanju pića ili nešto treće, ne znam, ali mi se čini da je često to pijanstvo mnogo teže – navodi dr Aracki.

Horor: 11% mladih
zavisnici od kocke


Nedavno istraživanje novosadskog udruženja „Fokus“, koje u saradnji s pokrajinskim Sekretarijatom za omladinu organizuje akcije prevencije u novosadskim školama, pokazalo je da je među mladima sve veći broj nikotinskih i kockarskih zavisnika, preneo je list „Pres“.
– U uzrastu između 15 i 19 godina već imamo 15,5 odsto nikotinskih zavisnika, a oko 11 odsto mladih pokazuje znake prave zavisnosti od klađenja – beže s časova, poslednji dinar ostavljaju u kladionicama, besne kada gube i ne mogu da zamisle dan bez klađenja – kazala je koordinatorka „Fokusovog“ projekta Tanja Ilijazović. Na sve to, naglašava Ilijazovićeva, poslednje istraživanje pokrajinskog Sekretarijata za sport i omladinu pokazalo je da čak 98 odsto ispitanih srednjoškolaca zna gde može da kupi drogu. Načelnik Odeljenja za koronarnu hirurgiju Instituta za KVB Vojvodine dr Živojin Jonjev napominje da mladi neretko s alkoholom mešaju i energetska pića, što može dovesti do ozbiljnih problema sa srcem.
– Često se dešava da tinejdžeri uzrasta 16-17 godina nakon provoda završe u ambulanti zbog poremećaja srčanog ritma. Lekari ih pregledaju, ponekad i ne mogu da utvrde uzrok problema, a onda čuju da je to dete popilo pet limenki nekog energetskog napitka uz cigarete i alkohol, možda čak i uz konzumaciju neke droge – zaključuje Jonjev.


 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...