Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvođanke i Vojvođani imaju najkraći životni vek u Srbiji!

NOVI SAD – Muškarci u Srbiji najkraće žive u Adi, u Severnobanatskom okrugu, svedoče statistički podaci po opštinama koje je list „Blic“ objavio krajem februara. Tamo je njihov prosečni vek svega 66,5 godina. Najkraći životni vek žena u našoj zemlji je u Beloj Crkvi, gde u proseku žive 72,6 godina, četiri godine kraće od republičkog proseka.Bela Crkva: Mnoge žene bez zdravstvene knjižice

Nekadašnja predsednica Skupštine opštine Bela Crkva Sandra Ristić ocenjuje za Slobodnu Vojvodinu da glavni razlog tako rane smrtnosti žena u toj opštini može biti težak život i veliki svakodnevni stres.
– Žene u našoj opštini, pogotovo u selima, život provedu radeći teške fizičke poslove na njivi, u bašti, ali i po kući. Neke od njih imaju 30 godina, a izgledaju duplo starije, pa i ne čudi da umiru tako brzo – smatra Ristićeva, koja je i predsednica Opštinskog odbora LSV u Beloj Crkvi.
Kako kaže, drugi veliki problem žena je siromaštvo.
– Te žene svakodnevno strepe da li će imati od čega da prehrane porodicu, pošto nisu zaposlene, a od poljoprivrede ne mogu da žive – predočava Ristićeva. Kao poseban problem ona je navela činjenicu da mnoge žene u toj opštini nemaju zdravstvene knjižice, pa samim tim i ne idu kod lekara jer nemaju novca da plate preglede, što svakako utiče na poražavajuće podatke o smrtnosti žena u toj opštini.
– Žene ovde sebe uvek stavljaju na poslednje mesto – kaže Sandra Ristić.

Ada: Muškarce kosi neizvesnost i nezaposlenost

Predsednica Opštinskog odbora LSV Ada Angela Adanko ne može sa sigrunošću da kaže šta bi moglo biti uzrok ovako porazne statistike, ali veruje da je tu prvenstveno reč o stresu.
– Nedavno je umro moj poznanik koji je imao svega 40 godina. U tom slučaju se sigurno radilo o stresu i činjenici da nije mogao da pronađe posao, ni o čemu drugom – kaže ona. Prema njenim rečima, u Adi nema velikih fabrika da bi se moglo govoriti o nekom zagađenju kao uzroku za ovakvu smrtnost.
– Isto ne znam da li je ishrana razlog, jer bi se to valjda odnosilo na čitavu Vojvodinu, a ne samo na Adu – smatra Angela Adanko i dodaje kako je uverena da su ipak osnovni razlozi zapravo neizvesnost i nezaposlenost s kojima se ljudi u toj opštini svakodnevno bore.

Hrana najveći problem

Vojvodina je inače područje Srbije za koje se decenijama pokazuju podaci o najkraćem životnom veku stanovništva u odnosu na celu Srbiju, a stručnjaci smatraju da tome najviše doprinosi način ishrane.
– U Vojvodini se mnogo jede masna hrana, stanovnici pate od visokog holesterola i često obolevaju od zakrečenja krvnih sudova. Od tih problema oni najčešće i umiru – objasnila je za „Blic“ demografkinja Republičkog zavoda za statistiku Ljiljana Sekulić.
– Kratak životni vek muškaraca u Vojvodini nije rezultat slabe razvijenosti zdravstva, obrazovanja, već su razlog loše navike u pogledu ishrane, zatim klima, kvalitet vode, podzemne vode – kaže Ljiljana Sekulić.

Nije ružičasto ni u Zrenjaninu

U Zavodu za javno zdravlje u Zrenjaninu upravo pripremaju desetogodišnji izveštaj, koji nije nimalo ružičast.
– Stopa smrtnosti je najveća u Novoj Crnji, i to 20,1 odsto, a najniža u Zrenjaninu, gde je 14,1 odsto. Opšta stopa mortaliteta u okrugu nešto je viša nego u Vojvodini. Životni vek žena je 75,7 godina, a muškaraca samo 69,7 – kaže dr Jelena Mojsin, specijalistkinja socijalne medicine u zrenjaninskom Zavodu za javno zdravlje, a prenosi „Blic“.

 

Najveća opasnost za srce


Primarijus doktor Radovan Latinović upozorio je nedavno za Slobodnu Vojvodinu da su u Vojvodini, pa i u čitavoj Srbiji, dosta rasprostranjene takozvane masovne nezarazne bolesti koje su često prouzrokovane lošom ishranom i nezdravim stilom života, te da bi prevencija i promena načina života mogle tu lošu statistiku promeniti nabolje.

– Na prvom mestu tu su bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, zatim su tu različite vrste raka i naravno šećerna bolest – kaže Latinović, napominjući da su od svih njih ipak najdominantnije bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Dugovečni Žitorađa i Svrljig


Najduži životni vek u Srbiji imaju stanovnici Žitorađe. Muškarci u Žitorađi dožive u proseku 77,7 godina, a sledeća opština po dugovečnosti je Svrljig, gde je prosek dužine života muškarca 76,3 godine. Ženska populacija takođe dobro prolazi u Moravičkom okrugu. U Svrljigu u proseku dozive 80,6 godina, a u Žitorađi neznatno manje – 80,5 godina života, preneo je „Blic“.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...