Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvođansku naftu plaćamo kao sibirsku!

NOVI SAD – Prema nedavnom pisanju lista „Dnevnik“, iako se u Srbiji godišnje proizvede oko milion tona nafte, što je blizu četvrtine ukupnih domaćih potreba, benzin i dizel na našim pumpama kupujemo po cenama kao da nafte uopšte nemamo. Iako niko ne tvrdi da „Gaspromnjeft“ time krši zakone ili ugovore, nemoguće je da se cenovna politika ne može makar malo prilagoditi novčanicima domaćih potrošača. Predsednik Stručnog saveta za energetiku i mineralne sirovine Aca Udicki ocenjuje za Slobodnu Vojvodinu da je to što NIS domaću naftu računa po svetskim cenama bezobrazluk, pre svega zato što domaća nafta nema velikih troškova transporta.
– Najveći deo domaće proizvodnje transportuje se odavno izgrađenim naftovodima. Takođe, domaća nafta nema troškova i rizika istraživanja i proizvodnje, pošto su sva naftana polja odavno u proizvodnji – navodi Udicki.

Proizvodnja drastično povećana

Kako navodi, proizvodnja nafte iz domaćih polja povećana je sa 630.000 tona u 2008. godini na 980.000 tona u 2011. godini, što je povećanje od oko 55 procenata. Još bolji pokazatelj povećanja proizvodnje jeste podatak da je NIS 2008. proizveo ukupno 865.000 uslovnih tona (nafta i gas zajedno), a 2011. godine 1.505.000 uslovnih tona, što čini povećanje proizvodnje od oko 75 procenata nafte i gasa zajedno. Udicki pritom primećuje da se to povećanje proizvodnje gasa nije odrazilo na cenu gasa koji se isporučuje stanovništvu Vojvodine. On ukazuje na to da se taj podatak može tumačiti dvojako: ili da su naftna polja u Vojvodini u dobroj tehnološkoj kondiciji, a da mi, kada smo bili jedini vlasnici naftnih polja, nismo znali da ih optimalno eksploatišemo ili da novi većinski vlasnik NIS-a ne vodi računa o održivom korišćenju prirodnih resursa Vojvodine.
– Ako je prva konstatacija tačna, pitanje je da li je NIS uradio neophodne elaborate i projekte koje zahteva Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima kako bi mogao da poveća proizvodnju nafte za 55 procenata – navodi Udicki dodajući da je učinjena ozbiljna povreda Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima ako to nije urađeno. U drugom slučaju, kaže on, NIS pravi drugu vrstu prekršaja, koja se kosi s odredbama Strategije održivog korišćenja prirodnih resursa, što se ubuduće mora kontrolisati.

Kontrolisati sve oblasti

– Vojvodina treba da osnuje novo preduzeće, čiji će jedini zadatak biti rudarsko-geološka kontrola istražnih i proizvodnih aktivnosti NIS-a na prostoru Vojvodine. To preduzeće bi trebalo da zaposli kompetentne stručnjake rudarske, geološke, pravne, ekonomske i ostalih struka koji su sposobni da na pravi način ocene sve aktivnosti NIS-a na naftnim poljima – ističe naš sagovornik. Udicki dodaje da bi to preduzeće trebalo da uradi pripremu prostora Vojvodine za nove koncesionare za period posle 31. decembra 2014. godine, kada NIS-u ističe pravo na istraživanje nafte i gasa. Udicki navodi da to novo preduzeće ne bi nikako bilo konkurencija pokrajinskom Sekretarijatu za energetiku i mineralne sirovine, već upravo rudarsko-geološko-tehnološka podrška njegovom radu, i to u delu koji sada nije pokriven, a već je predmet raznih nagađanja i spekulacija.
– Svi regioni u svetu koji su interesantni za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa imaju naftne kompanije u svom vlasništvu, koje se bave samo kontrolom rada koncesionara na tom prostoru – zaključuje Udicki.


 

Pritisak ili dobra volja


„Dnevnik“ je 20. marta ukazao na to da nema direktnih najava da će Rusi biti pritisnuti da snize cene goriva, ali je dodao da bi se nedavna izjava ministra poljoprivrede i trgovine Dušana Petrovića da je značajna količina nafte na tržištu Srbije domaćeg porekla mogla protumačiti kao vid prijateljske preporuke. Nešto ranije generalni direkor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko izjavio je povodom poskupljenja goriva da je cena od početka godine podignuta osam posto, što je, kako je objasnio, malo manje nego što je u Evropi i Americi, gde rast iznosi 10 i 11 posto. Ipak, od ponoći 21. marta NIS je cene goriva snizio za dva dinara vrativši ih na prethodni nivo, a to je pratila i većina privatnih naftaša.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...