Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comIdeja o Vojvodini republici nije nova

NOVI SAD – Važnije je koji će nivo nadležnosti imati Vojvodina od toga kako će se to formalno zvati – izjavila je portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov komentarišući ideju nekolicine vojvođanskij partija o formiranju Savezne Republike Srbije koju bi činile Republika Srbija i Republika Vojvodina. Nekoliko manjih vojvođanskih partija i nevladinih organizacija, koje su organizatori Četvrte Vojvođanske konvencije, zatražilo je 26. marta na konferenciji za novinare reviziju ustavnog položaja Vojvodine i formiranje Savezne Republike Srbije. Sazivači Četvrte vojvođanske konvencije ocenili su da je pitanje Vojvodine otvoreno još od gušenja njene autonomije 1988. godine. Učesnicima Četvrte vojvođanske konvencije predloženo je da usvoje „Deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije“, kojom se predlaže formiranje Savezne Republike Srbije, koju bi činile Republika Srbija i Republika Vojvodina.
Aleksandra Jerkov je i ranije najavila da Liga neće učestvovati na Četvrtoj vojvođanskoj konvenciji i postavila je pitanje koliki je politički kapacitet tih stranaka koje predlažu federalni koncept uređenja države i kako misle da ga sprovedu u delo. Jerkova je rekla i da ideja o tome da Vojvodina bude republika nije nova i podsetila da je LSV predlagao status republike za Vojvodinu još 1999. godine. Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine ocenila je i da je promena Ustava Srbije neophodan preduslov za bolji položaj Vojvodine.
– U ovom Ustavu ne može se naći dovoljno prostora za bolji položaj Vojvodine i zato ga nužno treba menjati – rekla je Jerkova.
Iako je Liga jasno rekla da neće učestvovati u radu Vojvođanske konvencije, kao što i nije, predsednik Okružnog odbora Srpske napredne stranke Igor Mirović optužio je LSV, nekoliko dana pre održavanja konvencije, da je inspirator svega toga.
– Ovako državno ustrojstvo Srbije zagovaraju minorne stranke i grupacije – rekao je Mirović, koji je, međutim, dodao da te grupacije čak imaju uticaja u Demokratskoj stranci i Ligi socijaldemokrata Vojvodine. On je tada rekao i kako smatra da je „od DS teško očekivati jaču reakciju s obzirom da je ta stranka u koaliciji sa LSV“, koja je, kako je tvrdio, „suštinski organizator i inspirator onoga što smo čuli i što ćemo još čuti 1. aprila na toj tzv. Vojvođanskoj konvenciji“.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...