Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSve se sme u kampanji, osim ukazati na štetu nanetu Vojvodini

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine je u ovoj predizbornoj kampanji bila više od trna u oku. Republička radiodifuzna agencija (RRA) zabranjivala je i pomno analizirala spotove LSV obaveštavajući i javnost o pismima „jednog zabrinutog građanina iz Novog Sada“, dok je B92 pokušao da bira goste iz LSV koji neće smetati Maji Gojković jer su joj obećali da neće biti u studiju s Aleksandrom Jerkov!

Prva zabrana

RRA je zabranila čak dva predizborna propagandna spota Lige socijaldemokrata Vojvodine, što je lider LSV Nenad Čanak ocenio kao cenzuru. On je 20. aprila na konferenciji za novinare u beogradskom Medija-centru istakao da je neposredno nakon prvog emitovanja prvog spota, ujutro narednog dana RRA održala hitnu sednicu i zabranila spot LSV. Reč je o spotu od 17 sekundi u kojem Nenad Čanak kaže: „Milošević nam je oteo Naftagas. Koštunica ga je prodao kao NIS. Tražimo samo ono što je naše. Vratićemo oteto!“ RRA je taj spot evidentirala kao sporan sadržaj, a kako je navela u svom saopštenju, Savet RRA tražio je od TV „Pink“ da obustavi emitovanje, dok je od ostalih emitera zahtevala da „na osnovu Opšte obavezujućeg uputstva iskoriste svoje pravo da odbiju emitovanje svakog spota čiji je sadržaj suprotan zakonu i Opšte obavezujućem uputstvu“. Takođe, Savet RRA je podsetio da se u članu 12 tog uputstva navodi da „Emiter može da odbije da emituje reklamne poruke ili emisije ako oceni da one podstiču diskriminaciju, mržnju, nasilje ili vređaju čast, ugled i privatnost građana ili drugih učesnika u kampanji“.

Za Ligu ne postoje zabranjene teme


Konferenciji za novinare u beogradskom Medija-centru prethodila je prepiska između LSV i RRA 17. i 18. aprila.
– Liga socijaldemokrata Vojvodine je sa zaprepašćenjem dočekala vest da je od svih sadržaja koji se emituju u sklopu predizborne kampanje za Republičku radiodifuznu agenciju sporan jedino spot LSV u kojem se govori o štetnoj privatizaciji NIS-a. Nažalost, pokazuje se da u Srbiji i dalje postoje zabranjene teme, te da je dozvoljeno i bolje obmanjivati građane lažnim obećanjima, ali se ni u kom slučaju ne sme ukazati na štetu nanetu Vojvodini – navedeno je u saopštenju LSV nakon što je RRA zabranila prvi spot Lige u kojem se pominje da je Vojvodini otet NIS.
– Za Ligu socijaldemokrata Vojvodine tokom 22 godine nisu postojale zabranjene teme. Neće postojati ni ubuduće – istaknuto je u saopštenju 17. aprila.
To veče emituje se spot u kojem učestvuju Nenad Čanak i njegov sin.

Druga reakcija RRA


Odmah sutradan RRA izdaje naredno saopštenje u kojem ne apostrofira Ligu, ali je jasno da se na nju misli jer ističe da se „u spotovima često koriste deca“ i sugeriše medijima da treba obratiti pažnju da ne dođe do zloupotrebe dece.
– Sada već nema sumnje da se Republička radiodifuzna agencija prilikom donošenja odluka ne vodi sadržajem emitovanih poruka, nego da im je sporan onaj ko je poruku uputio. Po svoj prilici, i današnja reakcija RRA upućena je na račun Lige socijaldemokrata Vojvodine, mada su ovog puta propustili da nas poimence spomenu – navedeno je u tom odgovoru LSV.
– U spotu koji je sinoć emitovan pored Nenada Čanka učestvuje i njegov sin.
„Zato što živimo ovde“ slogan je Lige socijaldemokrata Vojvodine u ovoj kampanji, a u Vojvodini žive i smenjuju se generacije kojima želimo bolju budućnost. Upravo je na tu smenu generacija i na budućnost za koju se borimo ukazano ovim spotom. Nažalost, opet se pokazuje da su mnoge druge poruke koje se šalju u kampanji prihvatljivije. Po svoj prilici, prava smetnja je Vojvodina, ali se vešto izbegava da se to tako i kaže. Ono na šta RRA ne može da utiče jesu poruke i rezultati Lige socijaldemokrata Vojvodine u protekle četiri godine. Oni su građanima vidljivi i bez spotova – zaključeno je u tom saopštenju LSV.

Personalizovali smo problem


Na konferenciji za novinare Nenad Čanak je rekao da nije razumeo šta je RRA htela da kaže, odnosno zbog čega ne smeju da se pominju imena Slobodana Miloševića i Vojislava Koštunice. Čanak je dodao da se na problem privatizacije NIS-a mora ukazati, te da Liga o tome govori godinama unazad.
– Dosta je komplikovano govoriti o problemu ako ga ne personalizujete. Mi ne govorimo o načelnom problemu, nego o vrlo konkretnom problemu, tako da smo time onemogućeni da govorimo o konkretnim stvarima – istakao je Čanak. Što se tiče drugog spota koji je zasmetao RRA, Čanak je rekao:
– Ne razumem u čemu je tu vređano dostojanstvo deteta. Tim pre što to nije jedini slučaj da se učesnici u ovoj predizbornoj kampanji pojavljuju s decom. Ni prvi, ni jedini – zaključio je Čanak i najavio nove spotove koji će biti emitovani do kraja kampanje.

Ćutanje uz tamburicu


Tako je i bilo. Nakon dva zabranjena predizborna spota, Liga socijaldemokrata Vojvodine snimila je nove.
– Pošto smo shvatili da sve što kažemo RRA procenjuje da li je to ispravno ili ne, odlučili smo da ništa i ne govorimo, tako da će to biti spotovi bez reči. Siguran sam da će gledaoci videti i razumeti šta smo hteli da kažemo. Naše poruke će biti vrlo jasne – kazao je Čanak.
Dan kasnije, u subotu, 21. aprila, krenuli su spotovi u kojima Nenad Čanak ćuti i na tamburici svira pesmu „Mlada Vojvođanka“. Tri dana kasnije zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić najavio je da će se razmatrati zabrana tog spota jer im je jedan građanin iz Novog Sada uputio prigovor budući da je tu pesmu doživeo kao „poziv na terorizam i rat“?! Dan kasnije krenuo je novi spot u kojem Čanak svira „Čamac na Tisi“. Na to su usledile ocene da je reč o separatizmu jer je pre nekoliko godina Čanak u šaljivom tonu u jednoj emisiji odsvirao tu pesmu uz tekst: „To davno beše, sećam se ja, kad na Dunavu je bila granica...“
Tako je svaki spot LSV i svako pominjanje Vojvodine bilo problem u kampanji
u kojoj inače postoje i izbori za Skupštinu AP Vojvodine. Birači, međutim, u medijima nisu imali priliku da steknu makar utisak da postoje i izbori za najveće predstavničko telo dva miliona građanki i građana Vojvodine. To očito nije vest.

Pokrajinski izbori ne postoje na televizijama

s nacionalnom frekvencijom


Na konferenciji za novinare u Medija-centru upozoreno je na to da je Radiodifuzna agencija potpuno prenebregla činjenicu da se istovremeno s predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima održavaju i izbori za poslanike u Skupštini AP Vojvodine. Portparolka LSV Aleksandra Jerkov upozorila je tom prilikom da je Liga nekoliko puta pokušavala da dobije odgovor od medija zbog čega se ne osvrću i na te izbore, te da je ostala bez odgovora. Čanak je upozorio da to pokazuje odnos prema pokrajinskoj administraciji.

– Ti izbori prolaze u senci ostalih izbora, što još jednom govori o nipodaštavanju institucija Autonomne Pokrajine Vojvodine i dva miliona i sto hiljada njenih građana – istakao je Čanak. Kako je dodao, to jasno govori i da je krajnje vreme da RRA dobro promisli o principijelnosti svog delovanja.

Teme iz Vojvodine gurnute u drugi plan


– Teme iz Vojvodine i kompletan odnos prema Vojvodini gurnuti su u drugi plan. Naravno da su važni i predsednički i republički izbori, ali mi je čudno da su čak neki lokalni izbori važniji od izbora za Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine. Mislim da se sada počinju nazirati pitanja na koja ćemo morati da tražimo odgovore – izjavio je Čanak zatim u intervjuu za „S media portal“.

– Kako je moguće da ne postoji obavezujuće uputstvo da mediji s nacionalnom frekvencijom prate izbore u pokrajini? Na teritoriji Vojvodine postoji nekoliko lokalnih televizija koje su skromnih dometa i Javni servis RTV Vojvodine koji ima nisku gledanost pre svega zato što mu nije data mogućnost da se razvija u uticajniji medij. Samim tim je potpuno jasno da bez podrške nacionalnih medija nije moguće održati pokrajinske izbore, a da oni budu ravnopravni za sve učesnike – ukazao je on.

Kostreš upozoravao medije i RRA

da se zapostavlja praćenje pokrajinskih izbora


Šef izbornog štaba Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš uputio je još 5. aprila glavnim i odgovornim urednicima elektronskih medija s nacionalnom frekvencijom pismo u kojem ih obaveštava da se 6. maja održavaju izbori za poslanike u Skupštini AP Vojvodine, te da ih poziva da, u okviru predizbornih aktivnosti, prate i te izbore. Pošto odgovora na to pismo nije bilo, Kostreš je 11. aprila uputio pismo i predsedniku Saveta Republičke radiodifuzne agencije episkopu jegarskom dr Porfiriju, u kojem ga obaveštava o svom pismu elektronskim medijima. „Molim Vas da dodatno pojasnite ili date tumačenja odredaba o neophodnosti ravnomerne zastupljenosti svih predizbornih lista i svih izbora ili da medijima s nacionalnom pokrivenošću date posebna uputstva u vezi s praćenjem pokrajinskih izbora“, naveo je Kostreš. Odgovor je stigao 20. aprila, a u njemu obaveštenje da emiteri mogu da prate pokrajinske izbore. Nigde ne piše i da su u obavezi da to čine!

Kad Maja Gojković

uređuje program


Najčudnije ponašanje pokazala je televizija koja se inače smatra bastionom nezavisnog novinarstva. Naime, u emisiji „Odluka 2012“, koja se emituje na televiziji B92, kao gosti su pozvani Ištvan Pastor, Bojan Pajtić, Bojan Kostreš i Maja Gojković. Međutim, iako je Ištvan Pastor odlučio da u emisiju pošalje svog sina Balinta i iako je Bojana Pajtića zamenio Dušan Elezović, takva mogućnost nije dozvoljena Bojanu Kostrešu jer su Maji Gojković obećali da neće biti u studiju s Aleksandrom Jerkov! Televizija B92 je tako pristala da pravi organizator i urednik emisije bude Maja Gojković. Liga nije imala nameru da na to pristane i – nije učestvovala. Gostujući u emisiji „1 na 1“ Radio-televizije Vojvodine, Nenad Čanak je 24. aprila ocenio da razloge za ovakav vid cenzure treba potražiti u troškovima reklamiranja i predizbornih spotova URS...

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...