Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNe odusajemo od zahteva za vraćanje imovine AP Vojvodine!

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine ne osutaje od zahteva za vraćanjem imovine AP Vojvodine. Ovih dana, očekuje se i da Vlada Srbije ovih donese uredbu kojom će se regulisati vraćanje AP Vojvodini imovine kojom raspolažu Novosadski sajam, Vojvođanska akademija nauka i umetnosti i Radio-televizija Vojvodine. Kako je 24. aprila za „Dnevnik“ objasnio zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, usvajanjem te uredbe realizovaće se amandman LSV koji je postao deo Zakona o javnoj svojini, a na osnovu dogovora koji su uoči usvajanja tog zakona postigli lider Lige Nenad Čanak i premijer Srbije Mirko Cvetković.

„Vojvodinagas“

Kostreš je naveo i da je usvajanje uredbe bilo odlagano zbog sudskog spora koji se vodi oko DP „Novi Sad – Gas“ u Novom Sadu, čija imovina je takođe trebalo da bude preneta u vlasništvo Pokrajine. Međutim, kako je naveo, pošto sudski spor još nije okončan, postignut je dogovor da se Vojvodini najpre vrati imovina navedenih subjekata, koja je nesporna, dok će se DP „Novi Sad – Gas“ transformisati u „Vojvodinagas“ kad se za to steknu uslovi, odnosno po okončanju sudskog spora. Kostreš je dodao i da bi Vlada Srbije trebalo da formira komisiju koja će utvrditi postupak vraćanja vlasništva AP Vojvodini nad određenim legatima.
– Naša prvobitna ideja bila je da se uredbom Vojvodini vrati kompletna imovina kako je to definisano dogovorom između premijera Cvetkovića i predsednika LSV Nenada Čanka, zbog čega je došlo i do izvesnog kašnjenja u donošenju uredbe. Međutim, ocenjeno je da bi ipak, zbog određenih sporova i vremena potrebnog za usklađivanje dokumentacije, u prvom koraku Vojvodini trebalo da se vrati ono što je nesporno, a to je imovina VANU, Novosadskog sajma i RTV, dok imovina rudnika „Kovin“ i Petrovaradinske tvrđave zbog proceduralnih razloga neće biti predmet ove uredbe, već će se ta pitanja rešavati kad se za to steknu uslovi – istakao je tom prilikom Kostreš.

Cvetković–Čanak

Podsetimo, nakon burne polemike koja je pratila usvajanje Zakona o javnoj svojini, kao i problema u prihvatanju nekoliko amandmana Vlade Vojvodine, od kojih su neki ušli u zakon tek posle političkog pritiska i najave otvaranja rasprave u pokrajinskom parlamentu, koja je, međutim, naprasno otkazana, uoči samog glasanja u republičkom parlamentu, lider LSV Nenad Čanak sastao se 23. septembra prošle godine u Vladi Srbije s premijerom Mirkom Cvetkovićem. Premijer je tada prihvatio amandman Lige u vezi sa Zakonom o javnoj svojini, kojim su Vojvodini vraćena preduzeća Novosadski sajam, DP „Novi Sad – Gas“, imovina Radio-televizije Vojvodine, rudnik u Kovinu, Petrovaradinska tvrđava, imovina Vojvođanske akademije nauka i umetnosti i legati.

Intenzivne konsultacije

Kostreš je još u februaru predočio medijima da je tokom intenzivnih konsultacija koje se vode u Vladi Srbije utvrđeno je da je imovina Novosadskog sajma i RTV, izuzev emisionih stubova, o kojima se još razgovara, nesporna s pravnog stanovišta, kao i deo imovine VANU. Dodao je da su se tada između predstavnika Ministarstva finansija i RTV vodili intenzivni razgovori o tome kolika je tačno imovina koja treba da se vrati, uključujući zgrade i odgovarajuću opremu.
A da bi uredba kojom će Vojvodina konačno dobiti svoju imovinu zaista mogla biti usvojena u danima do izbora potvrdio je 13. aprila za RTV i predsednik Zakonodavnog odbora Skupštine Srbije Vlatko Ratković. On je naveo da, bez obzira na probijanje rokova, još ima prostora za otklanjanje zakonskog propusta i donošenje Uredbe.
– Moramo imati u vidu da je ova vlada sad već u nekoj vrsti tehničkog mandata i ja verujem da će, bez obzira na to, do 6. maja vlada to i uraditi – rekao je tada Ratković.


Još nam duguju


Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je nedavno za RTV da postoji još mnogo stvari na kojima LSV insistira, između ostalog na obeštećenju Vojvodine za naftu, putevi, železnice, pošta, telekom i drugi veliki sistemi koji su bili u vlasništvu Vojvodine za vreme njene autonomije, a posle Miloševićevog puča oduzete. Kostreš je dodao da o tim stvarima tek mora da se razgovara. „Moramo naći prvo snage da postignemo jedinstvo unutar Vojvodine, a onda i politički konsenzus u Srbiji“, zaključio je tada Kostreš.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...