Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPredlog zakona o finasiranju APV treba da sačini pokrajinska administracija

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine je u više navrata insistirala da se zakon o finansiranju AP Vojvodine donese, ali je u tom pogledu zakazala pokrajinska administracija, u kojoj nije bilo volje da se pokrene takva inicijativa, kazala je za portal Autonomija.info potpredsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedelarević.

Nadstranačko pitanje

Sedlarevićeva, koja je i potpredsednica Skupštine AP Vojvodine, ocenila je i da je donošenje tog zakona preduslov da se uopšte realizuju nadležnosti koje Vojvodini omogućava važeći Ustav Srbije, odnosno Statut i Zakon o nadležnostima APV.
– Zato će prvi zadatak LSV u novom sazivu Skupštine APV biti iniciranje izrade i usvajanja tog zakonskog predloga. Njega treba da sačini pokrajinska administracija i da ga usvoji pokrajinski parlament i uputi Narodnoj skupštini. Jer džaba nam nadležnosti koje imamo na papiru ako nemamo novac da bismo mogli da ih realizujemo – napominje ona. Ona smatra da pitanje finansiranja APV mora biti nadstranačko i da o njemu mora da se postigne široki konsenzus u novom sazivu Skupštine Vojvodine, u kojem, kako je kazala, mora da se oživi zakonodavna inicijativa.
– U vreme kada su predstavnici Lige bili na čelnoj poziciji u pokrajinskom parlamentu iz naše skupštine upućeno je 39 zakonskih predloga republičkom parlamentu. Skupština Vojvodine je ovlašćeni predlagač zakona, ali nažalost u protekle četiri godine iz našeg parlamenta nije potekla nijedna zakonska inicijativa. Vojvođanska administracija mora biti odlučnija kad su interesi Vojvodine u pitanju, a posebno kad je reč o ključnim pitanjima kao što je finansiranje Pokrajine – poručila je Maja Sedlarević. U protivnom, kako je dodala, poslanici LSV to pitanje pokrenuće u republičkoj skupštini.

Menjati Ustav

Sedlarevićeva je najavila i da će LSV, uz to, insistirati i na ustavnim promenama koje će Vojvodini omogućiti jasnije garancije u definisanju prihoda, ali obezbediti i pravo na zakonodavnu izvršnu i sudsku autonomiju. Smatra da su važeća ustavna rešenja o finansiranju APV neprecizna i podložna različitim tumačenjima, zbog čega, kako kaže, nikad nije ni ispoštovana odredba od sedam posto za pokrajinski budžet.
– Tako je Srbija na ime kapitalnih ulaganja Vojvodini ostala dužna preko 60 milijardi dinara, što je iznos za koji smo mogli da otkupimo NIS, na primer – navela je ona.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...