Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comMenadžer sa greškom u biografiji

NOVI SAD – Predsednik Srpske napredne stranke i njen kandidat za predsednika Republike Srbije Tomislav Nikolić na sajtu svoje stranke ima vrlo detaljnu biografiju. Tu se može pročitati i da ume lepo da peva, bere lekovite trave i svašta još slično. Međutim, podaci su vrlo šturi kada je reč o njegovom studiranju. Piše da je diplomirao, a ne piše da je i masterirao?
To ne bi bilo čudno da, na prošlim izborima pre četiri godine, Tomislav Nikolić nije još bio građevinski tehničar. U međuvremenu, iako je neprekidno prisutan u medijima, javnosti je promaklo da je diplomirao i odbranio master rad.

Nikolić master Toma

Aleksandra Jerkov je 24. aprila posetila privatni fakultet koji je naveden u Nikolićevoj zvaničnoj biografiji objavljenoj na sajtu Srpske napredne stranke i kao narodna poslanica podnela molbu za uvid u studentski dosije čoveka koji se kandidovao za predsednika države.
Odmah joj je rečeno da, iako tako piše na sajtu SNS, on tu nije diplomirao, nego odbranio master rad. Dan kasnije to joj je ponovljeno i telefonom. Tom prilikom saopšteno joj je da ne može da vidi studentski dosije Tomislava Nikolića.
Zbog toga je Jerkova pozvala Nikolića da objasni građanima Srbije šta je posredi: gde je diplomirao, s kojom ocenom, kako se odlučio potom za fakultet na kojem je završio master studije i šta mu je bila tema master rada. Ona je ukazala i na to da je Nikolićeva biografija inače veoma detaljna, osim kada je reč o njegovom obrazovanju.
– Izuzetno je problematično da Tomislav Nikolić, koji se kandiduje za predsednika Republike Srbije, krije od javnosti ovakvu informaciju. Da se ne zna ništa o njegovom fakultetskom obrazovanju. To su sve informacije koje građani moraju znati – istakla je ona.

Stručnjak i za ekonomiju
i Evropsku uniju!


Čudno je, međutim, to što, iako je kandidat za šefa države kod njih odslušao master studije i odbranio master rad, taj privatni fakultet nije imao nameru ni o tome da prozbori, a kamoli da makar pokaže taj rad. U vezi s tim bilo je nemoguće proveriti i navode lista „Kurir“ od 31. marta, kada je objavljeno da je Nikolić odbranio master rad na temu „Proces pridruživanja Srbije EU i uticaj na ekonomiju“.

Informacije od javnog značaja

Jerkova je 25. aprila ukazala i na to da su nedavni primeri iz Evrope pokazali da su najviši državni zvaničnici, zbog toga što su lažirali diplome ili uverenja o doktoratu, morali da podnose ostavke. Zbog toga bi, dodala je, Tomislav Nikolić morao ovu informaciju staviti na uvid javnosti.
Nakon što je dospeo na naslovne strane štampe, Nikolićeva diploma je pokazana javnosti. I potvrdilo se da nije diplomirao na fakultetu koji je naveden u njegovoj zvaničnoj biografiji. Diplomirao je na drugom, takođe novosadskom i privatnom fakultetu. Tomislav Nikolić je menadžer!
Međutim, funkcionerka SNS Zorana Mihajlović odmah je najavila tužbu. Zbog čega? Zato što nekoga interesuje gde je studirao kandidat za predsednika Republike? Niko ga pritom nije pitao: zašto je na naredne izbore 2008. godine išao i dalje kao građevinski tehničar?
Činjenice o diplomi moraju biti nesporne za predsedničkog kandidata. To je deo evropske i svetske prakse kojoj Nikolić, barem deklarativno, teži.
Ili je to predavanje preskočio?

Ostavke zbog falsifikovanih doktorata
u Mađarskoj i Nemačkoj


Mađarski predsednik Pal Šmit podneo je ostavku 2. aprila ove godine pošto mu je oduzeta titula doktora jer je ustanovljeno da je doktorska disertacija bila plagijat. Kako je tada preneo RTS, Mađarski nedeljnik „HVG“ pisao je u januaru da je veći deo Šmitove disertacije prevod od reči do reči jednog teksta na francuskom iz 1980. godine, koju je napisao sada pokojni bugarski sportski stručnjak i diplomata Nikolaj Georgijev. Marta prošle godine ostavku zbog plagijata doktorata podneo je i dotad najpopularniji član kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel, ministar odbrane Karl-Teodor cu Gutenberg.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...