Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comRezultat LSV na izborima posledica je doslednosti i rada

NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da su birači cenili doslednost politike LSV i da je to, uz pojačan rad stranke u protekle četiri godine, donelo dobar rezultat na izborima.
– Naša poruka je uvek bila jasna. Da moramo svi zajedno da radimo da nam bude bolje na lokalnom i pokrajinskom nivou, i da ne dozvolimo bilo kakve verske, nacionalne ili zavičajne podele i netrpeljivosti – izjavio je Čanak.

Pojačan rad stranke

O izbornom rezultatu Lige Čanak je u proteklih nekoliko dana govorio u intervjuima za „Blic“, „Pres“ i agenciju Tanjug, ukazujući pritom na to da se Liga već 22 godina zalaže za iste stvari.
– Posle 22 godine višestranačja vidi se da su nedoslednosti, lične, stranačke i svake druge, ušle u zrelu fazu i građani su potpuno logično umorni od svega toga – rekao je Čanak. On je istakao da će to naterati stranke da budu doslednije u svojim programima i da „ne izneveravaju izborna obećanja“. Rekao je i da je LSV imala prednost da se u protekle 22 godine nije menjao njen program i da nije bilo rascepa u stranci niti bilo kojih drugih stresova.
– Važno je podvući da je izuzetno pojačan rad stranke u protekle četiri godine učinio da je jedan broj građana odlučio da nas podrži. Naravno, to nije tip podrške koji je posledica nekakvog akcijaškog rada, već je to postao i pomalo trend jer su ovo treći ili četvrti izbori na kojima LSV stalno dobija malo-pomalo više glasova – ocenio je lider LSV. On je dodao da je zadovoljan zbog toga jer, po njegovom mišljenju, „svaki nagli uspon može da bude i nagli pad“. Kao primer on je naveo Demokratsku stranku, koja je na izborima za Skupštinu grada Novog Sada osvojila 14 odsto glasova manje nego na prethodnim izborima, a na pokrajinskim taj procenat je, kako je rekao, manji čak za 15 odsto.
– To je posledica činjenice da je na prošlim izborima DS ostvarila izvanredan uspeh, a da očigledno nisu ispunjena očekivanja birača – kazao je Čanak, dodajući da je to greška koja se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – sigurno neće dogoditi.

Sačekati drugi krug većinskih izbora

Odgovarajući na pitanje čije je glasove Liga uzela na ovim izborima, Čanak je rekao da je DS u Vojvodini dosta podbacila spram prošlih izbora.
– I dalje je vodeća snaga, ali umnogome s manjom prednošću nego ranije, na primer u Novom Sadu ili Zrenjaninu, pa i na proporcionalnim pokrajinskim izborima. Jasno se vidi opadanje i prelivanje njihovih glasova u druge stranke, ne samo LSV – rekao je on. O budućim odnosima u Skupštini AP Vojvodine s obzirom na znatno bolju poziciju LSV Čanak je rekao da se mora sačekati drugi krug većinskih izbora zbog toga što oni mogu jako da promene ovu sliku.
– Videćemo kako će se završiti, pa tek kada budemo prebrojali poslanike, moći ćemo da razgovaramo o budućem sazivu parlamenta Vojvodine – rekao je on. A u drugom krugu većinskih izbora on očekuje tešku borbu jer se drugi krug održava u svetlu predsedničkih izbora, a oni su, kako je naveo – apsolutno važni.
Čanak je ocenio i da je najvažnija poruka ovih izbora da dvopartijski sistem, koji je Tomislav Nikolić pominjao kao želju, nije ni moguć, a ni realan.

URS će završiti kao JUL

Na pitanje šta je bolje za Srbiju da u buduću vladu uđu URS ili LDP, koje je kritikovao u kampanji, on je rekao da ne želi da kalkuliše, ali je i dodao:
– Znam samo jedno – URS je pokazao da takav tip skupljanja na gomilu toliko heterogenih ljudi, potpuno različitih biografija, jednostavno ne može da se završi drugačije nego što se završila priča sa JUL-om. Mislim da je taj projekat u velikoj meri kompromitovao ideju regionalizma u Srbiji, koja je beskrajno važna za ukupan proces demokratizacije društva – ocenio je Čanak.

Ponovo poslanik?

Na pitanje na kojoj će funkciji biti nakon izbora, Nenad Čanak je podsetio da za 22 godine praktično nikada nije preuzeo nijednu funkciju u izvršnoj vlasti.
– Rano je o tome govoriti, ali najverovatnije će tako biti i sad. Nikada sebe nisam video kao čoveka izvršne vlasti – rekao je on i dodao da sigurno neće biti ni gradonačelnik.
– Mi smo za Novi Sad istakli svog kandidata Aleksandru Jerkov jer smo uvereni da je ona kompetentna i poseduje osobine koje su za tu poziciju važne, a to su mladost i hrabrost. U Vladi Srbije zaista ne vidim sebe. Moguće je da ću opet biti poslanik u Skupštini Srbije – najavio je lider LSV.

 

Tadić ima tešku borbu

koju moramo

svi da pomognemo


– Od predsedničkih izbora zavisi bukvalno sve – i formiranje republičke vlade i pokrajinske većine. Liga je i na prošlim i na ovim izborima među prvima podržala našeg zajedničkog kandidata Borisa Tadića i duboko sam uveren da će on imati tešku borbu u kojoj svi moramo da pomognemo. Ona se vodi za nastavak evrointegracija i reforme društva – rekao je predsednik LSV.

Čanak je ocenio i da će onaj ko bude postavljen za premijera Srbije morati da preuzme odgovornost, dodajući da je za to potrebno da ima poverenje građana.

– Demokratska stranka ima dosta sposobnih ljudi koji u ovim teškim vremenima mogu da vode najveće sisteme, a Dragan Đilas, koji je u Beogradu ostvario odličan rezultat, primer je za to – ocenio je lider LSV.

Komentarišući to što se Ivica Dačić odmah posle izbora proglasio budućim premijerom Srbije, Čanak je rekao da i on može sebe da proglasi mršavim, „ali treba puno rada da bi se do toga došlo“.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...