Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKraj samovolje trgovaca

NOVI SAD – Zakon o zaštiti potrošača stupio je na snagu prvog dana ove godine, a njegovom primenom se očekuje uvođenje reda u ovu oblast. Portparolka i narodna poslanica LSV Aleksandra Jerkov za Slobodnu Vojvodinu ističe kako će građani sigurno osetiti dobrobit od ovog zakona, pre svega zbog toga što su sada precizno navedena njihova prava.
– Zakonom o zaštiti potrošača predviđeno je da teret dokazivanja, sa potrošača kao jedinke, prelazi na trgovca, proizvođača ili pružaoca usluga određenog servisa. To konkretno znači da su trgovci dužni da pokvareni uređaj prime nazad, a ne mora kupac da obilazi servise i dokazuje da kupljena roba nije ispravna – objasnila je Jerkova. Ona navodi da je ozbiljna zamerka Lige prillikom usvajanja Zakona o zaštiti potrošača bila ta što u njega nisu ušle odredbe o uslovima potrošačkih kredita, uz obrazloženje da će to pitanje biti rešeno u sklopu drugog zakona, koji treba da predloži NBS.


– Čak je bilo rečeno da će to biti i do kraja godine, a evo kraj godine je prošao i tog zakona nema – navela je Jerkova. Zakonom o zaštiti potrošača uvode se strožiji zahtevi trgovcima koji će morati da o proizvodu koji prodaju daju precizna obaveštenja potrošaču, kao i da pre zaključenja ugovora na jasan i pravilan način istaknu cene. Zakonska garancija za prodatu robu i usluge biće dve godine, a u slučaju nedostatka u prvih šest meseci, potrošač ne mora da dokazuje da nije prouzrokovao taj nedostatak. Zakon o zaštiti potrošača je eksplicitnim definisanjem “nasrtljivog poslovanja”, uneo i dodatne instrumente zaštite privatnosti, odnosno podataka o ličnosti. Pod “nasrtljivim ponašanjem” smatra se poseta potrošaču u njegovom domu, kao i višestruko obraćanje potrošaču protivno njegovoj volji telefonom, faksom, elektronskom poštom ili drugim sredstvom komuniciranja na daljinu.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...