Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comLokal još čeka

NOVI SAD – Lokalne vlasti u velikim gradovima poput Novog Sada, Zrenjanina, Subotice, Pančeva ili Kikinde još nisu formirane pošto su neke od konstitutivnih sednica zakazane za kraj juna, a neke u međuvremenu odložene.
U svakom slučaju, zahvaljujući uspehu Lige socijaldemokrata Vojvodine na lokalnim izborima održanim 6. maja ove godine, u velikom broju vojvođanskih opština i gradova LSV je u prilici da bude deo vladajućih koalicija.
Slična situacija je i u Somboru, Subotici, Kanjiži i Bačkoj Topoli, gde će Liga, po rečima šefice Područnog izbornog štaba LSV za Bačku Aleksandre Jerkov, biti članica vladajućih koalicija, ali o detaljima ne može još da se govori jer zasad nisu održane konstitutivne sednice u tim gradovima i opštinama.

Banat: Na pola puta

Slična situacija je i u Banatu. Šef Područnog izbornog štaba LSV za Južni Banat Dejan Čapo potvrdio je za naš list da je u tom regionu jedino formirana vladajuća većina u Vršcu. Konstituisana je još 28. maja, a Ligi socijaldemokrata Vojvodine kao delu te koalicije pripalo je mesto člana Opštinskog veća zaduženog za poljoprivredu, na koje je izabran predsednik GrO LSV Vršac Slavko Ćirin.
Šefica Područnog izbornog štaba LSV za Banat Nataša Lalić za Slobodnu Vojvodinu kaže da je Liga socijaldemokrata Vojvodine deo vladajuće većine u Kovačici, gde će imati i jednog člana Opštinskog veća – Jaroslava Jonaša. Takođe, od 8. juna ligaš je i na čelu Skupštine opštine Opovo – to je v. d. predsednik Opštinskog odbora LSV Opovo Petar Horvat, dok je, prema rečima Lalićeve, Milan Hajduk imenovan za člana Opštinskog veća. LSV je deo vladajuće koalicije i u Novom Kneževcu, gde je konstituisan lokalni parlament, ali ne i Opštinsko veće.

Srem: Skoro gotovo

S druge strane, gotovo u svim opštinama u Sremu konstituisane su vladajuće koalicije. Među njima najbrži su bili u Sremskim Karlovcima, gde je konstitutivna sednica lokalnog parlamenta održana još 22. maja, a Liga je u toj opštini prvi put ušla u vladajuću koaliciju. Karlovačkim ligašima tako je pripalo mesto zamenika predsednika Skupštine opštine na koje je imenovana predsednica tamošnjih ligaša Ivana Mecing, dok će u Opštinskom veću biti Snežana Ćurčin. Konstitutivna sednica Skupštine opštine Irig održana je 12. juna i tu Liga sa svoja tri odbornika, kao i u prethodna dva mandata, čini deo vladajuće koalicije.
– Predsednik Opštinskog odbora LSV Irig Vladislav Ilkić biće predsednik SO Irig u trećem mandatu, a LSV će imati i dva člana Opštinskog veća. Dragan Ametović će nastaviti da vodi sektor privrede i turizma, dok će Stanimir Radulović biti zadužen za sektor za odnose s mesnim zajednicama – istakla je za Slobodnu Vojvodinu Marija Radojčić, zamenica Šefa područnog izbornog štaba LSV za Srem. Nešto ranije, 4. juna formirana je vladajuća koalicija u Beočinu, a Liga ima jednog člana Opštinskog veća – Miroslava Vajića, zaduženog za kulturu, ekologiju, rad i socijalnu politiku. Takođe, šidski ligaši sa svoja dva odbornika čine deo vladajuće koalicije, u kojoj imaju pomoćnika predsednika opštine, dodaje Radojčićeva.

Južna Bačka napreduje


A zamenica šefa Područnog izbornog štaba LSV za Južnu Bačku Diana Milović potvrdila je za Slobodnu Vojvodinu da je konstitutivna sednica Skupštine opštine Žabalj održana 8. juna, te da je na njoj za predsednika SO izabran ligaš dr Dragan Zlokolica. Takođe, čak četiri ligaša biće u Opštinskom veću: Jovan Panić Jovica, zadužen za finansije, Predrag Nađalin, za komunalne delatnosti, Stevan Slavnić, za kulturu, i Radivoj Blitvin, za turizam. Novu opštinsku vlast 12. juna dobio je i Srbobran, a predsednik OO LSV Srbobran Aleksandar Jojkić tom prilikom imenovan je za zamenika predsednika SO. Sledi formiranje skupštinske većine i u Temerinu, uz očekivanje da će i u njoj učestvovati Liga, jer se ovih dana pregovara o tome, navodi Milovićeva.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...