Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comAleksandra Jerkov

Prilikom smene s funkcije predsednice Skupštine grada kao i tokom dva i po meseca, koliko je provela na toj funkciji, Aleksandra Jerkov je pokazala zašto je bila kandidatkinja Lige socijaldemokrata Vojvodine za gradonačelnicu Novog Sada i kakav bi grad bio da je tako. Slogan na njenom bilbordu bio je „Mladost i hrabrost“.
Ko danas u Novom Sadu može reći da to nije potvrdila?
Ko danas ne razume zašto je tu kandidaturu podržao sad već legendarni novosadski gradonačelnik Jovan Dejanović?
Uprkos tenzijama i bahatosti nove vladajuće većine u Skupštini grada, Jerkova je 12. septembra sednicu tokom 17 sati do kraja vodila časno i podignute glave. Striktno se držala zakona i propisa i bila nesalomiva u tome, pa je nova vlast morala da otrpi i da se tome povinuje. Zbog bolesti zamenice, vodila je sednicu i u trenutku svoje smene. Nakon te smene, aplauz radosti je izostao. Nova gradska vlast ponovo je postala svesna koga ima u opoziciji.
Ženu koja je dan nakon izbora za šeficu novosadskog parlamenta otvorila vrata Skupštine grada Novosađanima kako bi u vreme najtežih tropskih vrućina mogli da se rashlade i koja je pozvala sve druge institucije i preduzeća da je u tome prate i olakšaju građanima. U dva i po meseca na toj funkciji, dok su drugi bili na godišnjim odmorima, Jerkova je uspela i da prima radnice „Noviteta“ i drugih loše pivatizovanih preduzeća i da piše nadležnim ministarstvima tražeći rešenje. Angažovala se da Novi Sad bude bezbedniji i ima više policajaca, da Petrovaradinska tvrđava uđe pod zaštitu Uneska, te da se okupe svi koji mogu da pomognu da oživi industrijska zona i da se poveća zapošljavanje.
Takva energija i ne čudi od žene i poslanice, zahvaljujući kojoj će u Skupštini Srbije od ovog saziva pa ubuduće biti najmanje 30 odsto žena i koju političari iz drugih stranaka znaju kao oštrog sagovornika neoborivih argumenata, s kojim je teško izaći na kraj u TV duelima.
Aleksandra je uz sve to, pre tridesetog rođendana, stigla i da diplomira kao prva u generaciji, da magistrira u Gracu na studijama evropskih integracija i regionalizma, da ima dvanaest godina dugu karijeru u stranci i da je triput biraju za poslanicu.
Predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine i članica Predsedništva LSV bila je od januara 2006. godine. Od 2007. godine je portparolka LSV, a godinu dana kasnije postaje i članica Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV.
Nakon izbora 2007. i 2008. godine birana je za poslanicu Narodne skupštine Republike Srbije. Bila je i zamenica šefa poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju“.
Na izborima održanim 6. maja 2012. ponovo je izabrana za poslanicu u republičkom parlamentu. Zamenica je predsednika poslaničke grupe.

 
Share
FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...