Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZavejani

Ovoga puta rubriku Ligaš/Ligašica posvećujemo svim delegatima i delegatkinjama LSV koji su u povratku sa IX Kongresa LSV 8. decembra bili zavejani na putevima širom Vojvodine. Neki od njih su kući došli kasno noću, neki rano ujutru narednog dana, a neki tek u nedelju uveče, posle 24 sata. Neki su i kilometrima pešačili. Svi zajedno su pokazali hrabrost, požrtvovanost i brigu za druge.

Odsečeni od sveta

Delegati i delegatkinje iz Sombora noć proveli zavejani na putu Bački Petrovac – Silbaš, na 30. kilometru od Novog Sada. Odsečeni od sveta, na putu, bez hrane i lekova dočekali su jutro. Tek u nedelju ujutru oko 9.30 sati, do kilometarske kolone vozila uspeo je da dođe bager guseničar. Međutim, ni on nije mnogo mogao da pomogne. Pomerio ih je svega 500 metara, do kolone napuštenih vozila. Nakon toga, veća grupa ligaša uputila se pešice do par kilometara udaljenog Silbaša. U autobusu su ostali delegati koji zbog svog zdravstvenog stanja nisu mogli da pešače.
Stigavši u Silbaš, suvo i toplo sklonište našli su u Osnovnoj školi „Braća Novakov“, jer je prihvatni centar već bio pun ljudi koje je zadesila slična sudbina te noći. Odmah su poslali vozilo po ljude koji su bili u autobusu. Meštani su se već bili organizovali i za ligaše obezbedili hranu, lekove i suvu odeću. Kad su u nedelju u rano popodne putevi raščišćeni, uputili su se kućama. Konačno su stigli u nedelju, u ranim večernjim satima. Zavejanim ligašima i ligašicama iz Kule, Crvenke i Kruščića, koji su bili sa Somborcima u autobusu, pomogla je policija koja im je u Odžacima pronašla prevoz do kuće.

Spavali u školi i mesnoj zajednici

Delegati i delegatkinje iz Bačke Topole su bili zavejani ali su uspeli da stignu kući oko jedan sat noću, dok su Ligaši iz Ade, Sente i Kanjiže noć su proveli u osnovnoj školi u Horgošu, odakle su oko devet sati ujutru krenuli kućama.
Delegatkinje i delegati iz Čoke prenoćili su u Mesnoj zajednici „Orahovo“, a ligaši iz Žednika i Đurđina od Subotice do svojih kuća stigli su pešice, kasno noću.
Ligaši iz Bača koji su prisustvovali Kongresu noć su proveli u Tovariševu. Nekolicina se u nedelju ujutru uputila pešice do Bača koji je od Tovariševa udaljen pet kilometara, a ostali su sačekali da putevi budu raščišćeni. Na putu su od subote uveče bili zaglavljeni i delegati i delegatkinje LSV iz Zrenjanina, koji su u svoje domove stigli u nedelju oko šest sati ujutru.

Liga zahvaljuje


Nesebičnu pomoć ligašima i ligašicama koji su ostali zaglavljeni na putu Bački Petrovac – Silbaš pružili su lekarka dr Mirjana Pejak i medicinska sestra Marija Lovas, vatrogasac Radoslav Milanković, zatim Vladimir Veselinović, Saša Aleksić i Miško Mučai iz lokalne organizacije Crvenog krsta, kao i meštani Silbaša. Njima se Liga socijaldemokrata Vojvodine neizmerno zahvaljuje.

 
Share
FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...