Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZrenjanin bira dan grada

ZRENJANIN – Javna rasprava o izboru datuma koji će Zrenjanin u budućnosti obeležavati kao Dan grada, završena je 15. marta. Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton kaže za Slobodnu Vojvodinu da je još pre početka javne rasprave stiglo mnoštvo predloga građana, te da je želja gradskih vlasti bila da o svima njima porazgovara politička i stručna javnost kako bi bio izabran jedan datum koji će svi građani ocećati kao svoj dan.

Zakonsko pravo

- Gradska vlast je odlučila da iskoristi svoje pravo koje proizilazi iz Zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta grada u kojima jasno stoji da imamo pravo da obeležavamo dan grada. To pravo neko vreme nismo koristili i praktično nismo ni obeležavali dan grada, osim što smo obeležaavali važne datume iz Prvog i Drugog svetskog rata. A, to jednostavno nije isto – smatra Marton. Kako kaže, nakon javne rasprave gradska vlast će odlučiti koji će predlog dana grada biti upućen lokalnom parlamentu na usvajanje. Nada se i da će taj predlog biti usvojen jednoglasno. Bogata istorija Zrenjanina dovela je do toga da on danas ima niz datuma koji bi se mogli proslavljati kao dan grada, ali kako Marton kaže, nekoliko se posebno ističe.

Datumi u opticaju


Jedan od datuma koji ima najviše šansi je 10. jul 1329. godine kada je je prvi put pomenut Veliki Bečkerek. Tu je i 6. jun 1769. godine kada je carskom poveljom Marije Terezije grad proglašen slobodnim trgovištem i kada je prvi put u svojoj istoriji dobio određeni vid samouprave kao i šestočlani Senat. Zatim, kao mogući datumi pominju se i 02. oktobar 1944. godine kada je grad oslobođen od fašista, i 18. novembar 1918. godine kada je srpska vojska ušla u Zrenjanin. Jedan Zrenjaninac je predložio da se kao Dan grada proslavlja 29. decembar, kada je 2007. godine donet Zakon o lokalnoj samoupravi i kada je Zrenjanin i dobio status grada koji sada nosi. Neki Zrenjaninci pak smatraju da bi trebalo proslavljati Uspenje Presvete Bogorodice u narodu poznatije kao Velika Gospojina, koja je i prikazana i na grbu grada. Velika Gospojina proslavlja se svake godine 28. avgusta po pravoslavnom, odnosno 15. avgusta po julijanskom kalendaru, pa je predlog da se čitavih tih 13 dana, koji se nalaze između dva datuma, proslavljaju kao dani Zrenjanina.    

Najveće šanse


- Po onome što se do sada moglo čuti i videti u javnoj raspravi nekako mi se čini da najviše šanse da se svi oko njega slože ima 10. jul 1329. godine. Dakle datum prvog pomena grada. Međutim, treba ipak sačekati konačan dogovor – kaže Marton, dodajući da se nada da će Zrenjanin već u aprilu dobiti svoj dan. On je na kraju rekao da gradska vlast radi na tome da Zrenjanin vrati na stare staze slave i da je dan grada veoma važan korak na tom putu.


 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...