Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comOgromna šteta zbog podzemnih voda

NOVI SAD – Poplave od podzemnih voda su u prethodnih nekoliko meseci u Banatu napravile ogromnu štetu, kako u poljima, tako i u samim mestima gde kuće padaju skoro svaki dan. Kako smo već ranije pisali, u Elemiru je oštećeno stotinjak kuća, a Zrenjanin je zbog toga proglasio elementarnu nepogodu.

Vanredno stanje

U opštini Nova Crnja je proglašeno vanredno stanje zbog ugroženosti atara na više od 10.000 hektara i nekoliko naselja, a već nedeljama mirno ne spavaju ni meštani opštine Žitište. Kritično je i u Tordi, gde se srušilo desetak kuća. Probleme imaju i žitelji Srpskog i Novog Itebeja, Međe, Hetina, Banatskog Dvora, Česterega, Banatskog Karađorđeva, Sente, Melenaca...
U velikom problemu je i Bašaid kod Kikinde koji probleme sa podzemnim vodama ima još od prošlog leta kada je pala nezapamćena kiša i ostavila je zastrašujuće posledice.
Prema procenama stručnjaka, 150 kuća je sklono padu, a 29 ih se srušilo.

Užas u Bašaidu

- Situacija na terenu je katastrofalna, kuće padaju, voda do kolena. Naročito je kritično u jednom delu Bašaida koji se zove Vlaškanj, tamo je i put presečen. Vidimo mašine kako kopaju odvodne kanale, ali mnogo kuća neće moći da se popravi - kaže predsednik MO LSV Bašaid Šandor Zombori.
- Pola kuće mi je palo. Šta ćemo? Ne znam. Na proleće ko zna šta će biti, mogu opet da počnu kiše. Dvorište nam je puno vode koja nema kuda da ode. Najmanje dvadeset kuća u selu neće podneti ovu poplavu –  kaže za SV meštanin Sekula Mikalački. Ni u Ruskom Selu nije bolje. Tamo je, u vreme velike poplave krajem juna 2010. godine, i seosko groblje postalo jezero. 

Petrović: Izdvojena sredstva za poplave

NOVI SAD - Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Daniel Petrović, kaže za Slobodnu Vojvodinu da je situacija u poplavljenim područjima u Banatu dosta ozbiljna, ali da je njegov sekretarijat već pokrenuo niz programa kako bi se ta situacija što pre sanirala. Kako kaže, sekretarijat je ove godine usvojio program za vodoprivredu u pokrajini vredan 3,4 milijarde dinara, a povrh toga je iz Programa uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta izdvojeno još dodatnih 750 miliona dinara koji idu direktno u uređenje i čišćenje kanalske mreže pogotovo u poplavljenim područjima. - Od tih 750 miliona, 144 miliona ide u srednji Banat i 70 miliona ide u severni Banat, što su i najugroženija područja u AP Vojvodini – naveo je Petrović, dodajući da je za ove svrhe kroz različite programe obezbeđeno još nekoliko stotina miliona dinara. On je na kraju objasnio da su JVP ''Vode Vojvodine'' nadležne za održavanje kanalskih sitema van naseljenih mesta, dok su za kanale u samim mestima odgovorne lokalne samouprave. Za privatna domaćinstva su odgovorni njihovi vlasnici koji treba da ih osiguraju i na taj način naplate eventualnu štetu.
 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...