Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNastavite put ka Evropskoj uniji

NOVI SAD – Neposredno pre nego što su državni zvaničnici odbili potpisivanje sporazuma sa Prištinom, čime je i dalji evropski put Srbije doveden u pitanje, predsednik LSV Nenad Čanak uputio je 5. aprila pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću.

Srbija mora da se suoči sa svojim problemom

Čanak je u pismu zatražio nastavak puta ka EU i naveo da će se na pitanju Kosova i Metohije odrediti ne samo sudbina građana Kosova, nego i sudbina svih građana Republike Srbije, a ujedno će na dugi rok biti određen i put i zbivanja u čitavom regionu.
– Tešku poziciju u kojoj se nalazite dodatno opterećuju „patriotske“ lekcije onih koji sami nisu bili u stanju da doprinesu rešenju i za čijih mandata su neopravdano velike sume novca otišle na sumnjive projekte na Kosovu i Metohiji, a cvetao šverc. Srbija mora konačno da se suoči sa svojim problemima. Zato Vas pozivam, pošto ste preuzeli odgovornost, da postupite hrabro, mudro i u interesu svih građana. Odlučite se za nastavak puta Srbije ka Evropskoj uniji – navedeno je u pismu predsednika LSV.
Čanak je istakao da je EU dokazani prijatelj koji je dosad na različite načine pomagao Srbiju i demokratske procese u njoj i istakao da je to prijatelj koji ne priča bajke, nego pomaže.

Evropske integracije jedini i najvažniji put za Srbiju


– Znam da ste veoma dobro upoznati sa učešćem Srbije na tržištu Evropske unije, investicijama koje stižu iz EU, insistiranju na vladavini prava, poštovanju različitosti i nizom vrednosti koje već delimo ili ćemo ih usvojiti na tom putu. U ovom slučaju, napomenuo bih samo da članstvo u EU briše granice i može relaksirati mnoga pitanja koja se danas čine tvrdim i nerešivim, pa tako i omogućiti da Srbija bolje pomaže građane za čiju je budućnost danas zabrinuta. Liga socijaldemokrata Vojvodine je u protekle 23 godine govorila i činila mnogo toga zbog čega smo osporavani i nazivani izdajnicima. Najveći deo tih tema i stavova nakon nekog vremena preuzimali su i ponavljali upravo oni koji su nas osporavali i nazivali izdajnicima. Zato što smo uvek govorili istinu. Tako i u ovom trenutku, nema mesta za evidentne i dobro poznate političke razlike među našim strankama. Ukoliko se odlučite za nastavak evropskog puta, znajte da možete, po ovom pitanju, računati na podršku Lige socijaldemokrata Vojvodine i naših poslanika – zaključio je Nenad Čanak u pismu.
Dva dana kasnije, neposredno pre donošenja konačne odluke, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić razgovarali su sa svim predstavnicima parlamentarnih stranaka. Predsednik i zamenik predsednika LSV Nenad Čanak i Bojan Kostreš ponovili su tom prilikom da su evropske integracije jedini i najvažniji put za dobru budućnost Srbije.

I novi ruski ambasador vređa Srbiju

Da je, kao što je Liga predložila, prethodni ambasador Ruske Federacije Aleksandar Konuzin proteran kad je oktobra 2011. pijan delio lekcije o patriotizmu usred Beograda, Srbija ne bi dočekala da je njegov naslednik ponižava trezan – ukazao je početkom aprila narodni poslanik LSV u Skupštini Srbije Đorđe Stojšić. On je istakao da je ruski ambasador Aleksandar Čepurin otišao toliko daleko da je dan ranije naglas rekao da Srbija treba da se „priključi životnoj snazi Rusije“ i otvoreno agitovao protiv evropskih integracija, uz napomenu kako „EU ne može da joj obezbedi brz ekonomski razvoj“.
„Ono što Čepurin nije rekao jeste to da je EU od 2000. godine donirala Srbiji oko dve i po milijarde evra, a kad se tome dodaju i donacije zemalja članica, dolazi se do sume od pet milijardi. Od Rusije nije stigla ni rublja. Srbija je u 2012. godini najveći izvoz, vredan 1,32 milijarde dolara, ostvarila na tržištu Nemačke, dok je najveći uvoz bio iz Ruske Federacije – 2,08 milijardi dolara“, ukazao je Stojšić i dodao da se Čepurinov „brz ekonomski razvoj“ verovatno odnosi na to da Rusija kupuje strateška preduzeća poput NIS-a ispod svake cene i da nam prodaju naš gas po ceni kao da stiže iz Kazahstana. Podsetio je i da ruska pomoć koja je tokom bombardovanja 1999. godine krenula ka Srbiji još nije stigla.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...