Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKruževiću, ogovori: Ko to traži da se umanji vrednost Elektrovojvodine

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražiće od poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da reaguje i omogući nam da dobijemo odgovor na pitanje koje smo postavili direktoru Elektrovojvodine Srđanu Kruževiću, u vezi s „nalogom“ koji je dobio, a koji se tiče smanjenja vrednosti te kompanije – potvrdila je za Slobodnu Vojvodinu portparolka LSV Marinika Čobanu. Ona ističe da je prošlo više od tri nedelje otkad je zatražen odgovor na pitanje od koga je dobio „nalog“ da umanji vrednost Elektrovojvodine, te da po njegovom slobodnom tumačenju to znači pripremu EPS-a za prodaju, odnosno privatizaciju po nižoj ceni nego što on vredi.

– U emisiji Radio-televizije Vojvodine 19. marta 2013. godine izjavili ste da ste dobili nalog da umanjite imovinu Elektrovojvodine za skoro 19 odsto i time joj, kako ste i sami ocenili – obezvredite kapital. Ko vam je to naložio, kad, po kom osnovu i uz koje obrazloženje? – navedeno je u zahtevu koji je poslat direktoru Elektrovojvodine na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja još 21. marta.

Želimo zvaničnu informaciju


– Ne ulazeći u razloge zašto direktor Elektrovojvodine Kružević nije odgovorio, ili je možda u međuvremenu odlučio da postupi po još neidentifikovanom nalogu, mi svakako želimo zvaničnu informaciju – rekla je Čobanuova. Ona je dodala da je od samog sadržaja Liginog pitanja sad možda važnije šta se to u međuvremenu dogodilo, pa da se Kružević povukao.
Podsetimo, još 20. marta LSV je zatražila od Kruževića da odmah kaže građanima Vojvodine od koga je, kako je sam naveo, dobio nalog da umanji imovinu Elektrovojvodine za skoro 19 odsto i time joj, kako sam ocenjuje, obezvredi kapital. Čobanuova je tada istakla da je Liga već duže vreme zabrinuta i upozorila da bi Elektrovojvodina, najprofitabilniji deo Elektroprivrede Srbije s naplatom od 97 odsto, mogao biti pretvoren u puki šalter, a njena imovina prodata zbog teške dubioze EPS-a.

Loša iskustva opominju


– Zato je LSV i delegirala svoje predstavnike i u radnu grupu Vlade AP Vojvodine koja je zadužena upravo za ovo pitanje. Međutim, informacije koje je sinoć izneo Srđan Kružević na Radio-televiziji Vojvodine više su nego alarmantne, ukoliko su tačne, i po njima se hitno mora reagovati, od radne grupe do resornog ministarstva – navela je tada Marinika Čobanu. Portparolka LSV je dodala da objašnjenje resornog ministarstva za energetiku po kom postoji razlika između strateškog partnerstva sa stranim kompanijama i privatizacije samo potkrepljuje sumnje LSV.
– Upravo su Vojvođani imali i više nego poučna iskustva kada je reč o pomenutom modelu strateških partnerstava u kojima je jedini partner bila republička vlada, a imovina je bila vojvođanska i u kojima Vojvođani uvek izvuku deblji kraj. Počev od privatizacije NIS-a do trenutno očekivane prodaje vojvođanske zemlje „Al Dahri“ – zaključila je Čobanuova.

Šta je rekao Kružević


Direktor Elektrovojvodine Srđan Kružević izjavio je za RTV 19. aprila kako je siguran da će aktuelno rukovodstvo EPS-a pokušati da privatizuje tu kompaniju. Dodao je da je dobio „nalog“ da na osnovu poslednjeg popisa imovine Elektrovojvodine ima obavezu da tu imovinu umanji za 18,63 odsto. „To se zove obezvređivanje kapitala“, otkrio je Kružević.

Inđija bila u mraku


Nedavno je kompletna opština Inđija zbog havarije ostala bez električne energije. Kako je za naš list potvrdio predsednik OO LSV Inđija Živan Živanović, upravo u tom trenutku održavala se skupštinu Mesnog odbora LSV u Maradiku, zbog čega su ligaši bili prinuđeni da svoj rad nastave pod svećama! Koliko je njemu poznato, do havarije je došlo usled kvara na jednom od vodova između opština Inđija i Stara Pazova, zbog čega su sva naselja u inđijskoj opštini ostala bez struje.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...