Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSremci ogorčeni jer će se i o Fruškoj gori odlučivati u Beogradu

NOVI SAD – Za jedinu i najveću planinu u Vojvodini nadležna će ubuduće biti Vlada Republike Srbije, odnosno njeno resorno ministarstvo! Ministar prirodnih resursa Milan Bačević i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić potpisali su 22. marta ugovor o vraćanju Nacionalnog parka „Fruška gora“ u nadležnost Vlade Srbije. Pajtić je pritom zahvalio ministru na državotvornom i odgovornom pristupu prilikom definisanja tog ugovora, koji će otvoriti perspektivu za dalji razvoj i ulaganje u Frušku goru.

Čiji je naš nacionalni park

Redakciji Slobodne Vojvodine javljali su se čitaoci ozlojeđeni što je ovim potezom autonomija Vojvodine dodatno okrnjena. Zbog toga su posebno ogorčeni Sremci, koji su svakodnevno vezani za Frušku goru. Tako Dušan Stojšić iz Beške kaže za Slobodnu Vojvodinu da su Sremci zabrinuti za budućnost svoje Fruške gore. On podseća da bez novca nema upravljanja, a da je najveći problem što ne postoji jasna koncepcija u razvoju, pa se ne zna da li će se Fruška gora razvijati kao privredni, voćarski, turistički ili industrijski kraj, dodajući da će ruka koja finansira sad biti još dalja. Snežana Ćurčić iz Sremskih Karlovaca ocenjuje da vraćanje Fruške gore u nadležnost republike predstavlja velik korak unazad u postupku decentralizacije i pokazuje samo nameru za koncentracijom vlasti.
– Vojvodina je ovom odlukom uskraćena jer pokrajina više nema tu nadležnost za adekvatno unapređenje Fruške gore. Pitanje je koliko će republika tome moći da se posveti, s obzirom na brojnost nacionalnih parkova u Srbiji – rekla je Ćurčićeva.

„Poklanja se samo mačka“


Josip Beker iz Maradika ističe da je potez vojvođanskog premijera čudan i traljav, istovremeno se pitajući koliko može da istrči jedan maratonac bez jednog plućnog krila.
– Nakon ovog poteza premijera, Vojvodini predstoji maratonska trka sa smanjenim kapacitetom kiseonika, kao da nas Pajtić sprema za polumaraton, opet „ne“ do kraja. Kako se kod nas u Sremu kaže: onom koji ne vraća pozajmljeno, poklanja se samo mačka. Jer mačka jedina zna sama da se vrati – ističe Beker. A Dalibor Petrović iz Beške kaže za naš list da mu nikako nije jasan potez da se prenese nadležnost NP „Fruška gora“ na Republiku Srbiju.
– Ovaj potez će otežati vraćanje poklonjenog čak i kad se za to steknu zakonski uslovi. Za mene je ovaj potez premijera Pajtića poklon, a ne borba za ostvarivanje svojih prava i nadležnosti – zaključio je Petrović.

Obrazloženje


Obrazloženje za vraćanje Fruške gore u nadležnost Bačevićevog ministarstva opravdano je odlukom Ustavnog suda Srbije koji je prošle godine pokrajini osporio više od 20 nadležnosti, među kojima i upravljanje nacionalnim parkovima.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...