Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comTrudnice ne smeju biti diskriminisane

NOVI SAD – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije podržala je Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o radu koji predviđa bolju zaštitu trudnica i porodilja. Kako je tokom rasprave rekao predsednik poslaničke grupe LSV u Narodnoj skupštini Bojan Kostreš, bela kuga vlada i u Srbiji i u Vojvodini. Kako je naveo, između dva popisa koja su rađena 2002. i 2012. godine, u Srbiji je 311.129 stanovnika manje, a u Vojvodini oko 115.000 građana manje, što znači da je nestao jedan Zrenjanin.

Bela kuga u Vojvodini „pojela“ jedan Zrenjanin

Kostreš je naglasio da je to problem s kojim treba da se suoči Narodna skupština. Ocenio je da nijedna žena ne sme biti diskriminisana zato što je ostala u drugom stanju i podsetio na slučaj tri Kikinđanke koje su radile u fabrici „Toza Marković“ i zbog trudnoće pri kraju pripravničkog staža dobile otkaz. Ocenio je da je veoma začuđujuća odluka suda, koji je u dva slučaja presudio u korist porodilja, a u jednom slučaju protiv.
On je napomenuo da je Skupština Srbije u decembru 2005. godine načinila veliku nepravdu prema trudnicama jer je tada Zakonom o zdravstvenom osiguranju doneta odluka da naknada za održavanje trudnoće bude smanjena na 65 odsto plate.
– Mislim da je to bila jako loša i jako negativna odluka. Znam da će po važećim zakonskim rešenjima ova nepravda biti ispravljena 1. januara 2014. godine, ali šta ćemo s prethodnih osam godina, šta ćemo sa svim tim ženama i trudnicama koje su bile u problemu i koje nisu mogle da dobiju ovu naknadu na način kako je, po mišljenju LSV, trebalo da dobiju? – upitao je Kostreš.
Istakao je da je u trenutku kada je usvajan sporni zakon on bio predsednik Skupštine AP Vojvodine, te da je vojvođanska administracija uložila velike napore da utiče na republičku administraciju da se ta odluka izmeni. Međutim, kako je rekao, u Beogradu nije bilo sluha za to, a ni Vlada AP Vojvodine nije imala mogućnosti da te probleme rešava samostalno.
Predsednik poslaničke grupe LSV ukazao je i na to da je Liga kroz čitav niz inicijativa na lokalnom nivou pokušala da prevaziđe nastalu situaciju, te da su neke lokalne samouprave, kao što su, na primer, grad Novi Sad, opština Bela Crkva, Kikinda, Sombor, donele odluke o različitim vrstama pomoći trudnicama i porodiljama.

Nezaposlenim porodiljama u Kikindi 10.000 mesečno

Upravo ovih dana odbornička grupa LSV uputila je zahtev Skupštini opštine Žabalj da se svim zaposlenim trudnicama s prebivalištem u toj opštini omogući puna plata dok su na održavanju trudnoće i da to bude na dnevnom redu već prve naredne sednice.

A jedna od opština koje su prihvatile inicijativu LSV da se pomogne trudnicama i porodiljama jeste Kikinda. Ta opština je 2012. godine uvela pomoć za nezaposlene porodilje, kad su majke dobijale po 10.000 dinara tri meseca nakon porođaja. Na predlog predsednice Skupštine opštine Kikinda Đurđine Jerinkić, nezaposlene Kikinđanke koje u ovoj godini postanu mame dobijaće mesečno po 10.000 dinara sve dok njihove bebe ne napune godinu dana. Osim ovoga, sve porodilje, bez obzira na to da li su zaposlene ili nisu, dobiće roditeljski dodatak 30.000 dinara, kao jednokratnu pomoć od opštine.
Takođe, odbornica LSV u Skupštini grada Zrenjanina Ildiko Bođo izjavila je 2. aprila da je odbornička grupa LSV ponovo pred Skupštinom Zrenjanina zahtevala da se zaposlenim trudnicama isplati puna plata dok su na održavanju trudnoće, kao i da se nezaposlenim porodiljama isplaćuje minimalna zarada dok dete ne napuni godinu dana. Ligaši su 2011. godine zatražili da Zrenjanin omogući punu platu trudnicama, ali je gradska skupština donela odluku da se poveća jednokratna naknada za sve porodilje sa 30.000 na 35.000 dinara.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...